ОПОРА проаналізувала відсоткове відхилення міських округів Рівного

Дата: 25.09.2015

Безымянный17 вересня, відповідно до вимог закону, Рівненська міська виборча комісія затвердила межі 42 територіальних виборчих округів. Чинне законодавство про місцеві вибори визначає ряд вимог до такого розподілу – зокрема, кількість виборців у виборчих округах має бути за можливості максимально наближеною до середньої кількості виборців у територіальному виборчому окрузі відповідного багатомандатного округу.

Згідно ч. 5 ст. 17 ЗУ «Про місцеві вибори» кількість виборців у округах має бути за можливості максимально наближеною до середньої кількості виборців у територіальному виборчому окрузі. При цьому, Закон не визначає, наскільки кількість виборців у окремих округах може перевищувати, чи навпаки «недотягувати» до середньої кількості виборців. Такий діапазон пропонується у Кодексі належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії. «Максимально можливе відхилення від норми не мало б перевищувати 10%, але в жодному разі не може перевищувати 15%, за винятком особливих обставин (захист інтересів компактно розселеної меншини, адміністративна одиниця з низькою щільністю населення)», – йдеться у п. 2.2. документу.

Зважаючи на такі рекомендації, експерти Громадянської мережі ОПОРА проаналізували відсоткове відхилення по міських виборчих округах Рівного, де середня кількість виборців, яка мала б припадати на один округ складає 4427виборців.

Номер територіального виборчого округу

Орієнтовна кількість виборців в окрузі

Відхилення від середньої кількості виборців

0,73991

21,9362

5,78847

2,42451

Аналізуючи дані, розподілу меж округів міста Рівне, можна відзначити, що орієнтована кількість виборців у кожному з округів столиці варіюється від 3304 (36 виборчий округ) до 5671 (39 виборчий округ) осіб. Різниця у кількості виборців у цих двох округах становить 2 367 особу або 53,47% від середньої кількості виборців, яка б мала припадати на один столичний округ.

Округи Рівне

Також відзначимо, що у місті Рівному є 18 округів, кількість виборців у яких перевищує середню орієнтовну норму на 10%.  Таким чином, можна говорити про те, що у ряді округів кандидатам доведеться затрачати більше або навпаки менше зусиль для ведення агітації, натомість ряд виборців будуть перед предсталеними або ж навпаки недопредставленими.

Відповідно до ч. 11 ст. 17 ЗУ «Про місцеві вибори» виборчі округи утворюються територіальною виборчою комісією з урахуванням меж звичайних виборчих дільниць, які використовуються для підготовки і проведення голосування та підрахунку голосів виборців. При включенні звичайної виборчої дільниці до меж територіального виборчого округу її межі не розриваються. Межі одномандатних, територіальних виборчих округів також мають бути нерозривними.

Детальніше з межами виборчих округів Рівненщини можна ознайомитися на сайті ЦВК.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.