ОПОРА спільно зміліцією обговорили перебіг передвиборного процесу на Рівненщині

Дата: 23.10.2015

ksgfekgfk Изображение 01822 жовтня у Рівному відбувся круглий стіл з працівниками правоохоронних органів області щодо перебігу виборчого процесу та виявлених порушень. Метою заходу було налагодження комунікації між спостерігачами та правоохоронцями, зокрема, стосовно активізації роботи міліції під час виборчого процесу та більш ефективного розслідування щодо виборчих порушень.

Під час круглого столу представники ОПОРИ розповіли про результати моніторингу виборчого процесу на Рівненщині у жовтні, зокрема, акцентували увагу на тенденціях виборчого процесу, виявлених порушеннях порядку проведення агітації, зафіксованих фактах підкупу виборців та використання технології «виборчої благодійності».

«Найбільш масовим порушенням на Рівненщині є агітація не з виборчого фонду, що включає розміщення агітації без вихідних даних або її друк з зазначенням, що воно виготовлено на «власному обладнані». Хоча, здебільшого, це якісна поліграфія, яка друкуються в друкарнях чи на поліграфічних підприємствах. Потім у підсумкових фінансових звітах, які партії будуть здавати до територіальних виборчих комісій, будуть зазначені суми витрачені на передвиборну агітацію, які у декілька разів менші реальних витрат на проведення виборчої кампанії. Це значить, що проблема з непрозорим фінансуванням виборчої кампанії політичними партіями та кандидатами, на жаль, нікуди не зникла», – розповіла прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області Олена Чудінович.

Изображение 013

Також до зафіксованих тенденцій у жовтні можна віднести: у ЗМІ продовжуються оприлюднюватися маніпулятивні рейтинги потенційних кандидатів з ознаками прихованої реклами; з наближенням дня голосування збільшується кількість випадків застосування брудних технологій проти кандидатів; Збільшилася кількість випадків «виборчої благодійності» та різних видів підкупу виборців.; більшість політичних сил та кандидатів практично не використовують гасел спрямованих на місцеву політику, а йдуть під загальноукраїнськими гаслами й пропонують зміни, на які місцева влада не впливає; ЗМІ області, зокрема, друковані продовжують публікувати немарковану політичну рекламу («джинсу»); розміщення агітаційних матеріали у заборонених місцях; поодинокі використання адміністративного ресурсу.

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА Сергій Сабо на конкретних прикладах озвучив випадки порушень, які зафіксувала ОПОРА впродовж останнього місяця. Окрім цього, він розповів про «гарячі точки» протистоянь на цих місцевих виборах, до яких відносяться вибори міського голови Костополя та Корця.

«Найбільш «гарячими точками» на Рівненщині на цих місцевих виборах у Костополі та Корці. Так, у Корці апеляційний суд скасував реєстрацію кандидата, діючого міського голови Людмили Дмитрук, але незважаючи на це комісія одним своїм рішенням скасувала, а іншим – знову зареєструвала. Цей включений до виборчого бюлетеню. Окрім того, за фактом прийняття такого рішення Корецької МВК, суд зобов’язав міліцію розпочати досудове розслідування. У м. Костополі було порушено порядок прийому виборчих бюлетенів. Також було втсановлено, що при реєстрації одного з кандидатів на посаду міського голови був порушений порядок реєстрації кандидата, зокрема, його зареєстрували без необхідних документів. Там тривають судові процеси, внаслідок яких можливло, що за рішенням суду, цього кандидата буде знято з виборчих перегонів. Тому, якщо це відбудеться, то напруги не вдасться уникнути», – зазначив Сергій Сабо.

Изображение 024

Начальник управління громадської безпеки УМВС України в Рівненській області Руслан Стрельбіцький повідомив про кількісні та якісні показники щодо розслідування випадків порушення виборчого законодавства. Він зазначив, що, наразі, зареєстровано 68 порушень виборчого законодавства, згідно яких відкрито 6 кримінальних проваджень. «Всі зафіксовані випадки можна переглянути на мапі порушень, що висвітлені на сайті УМВС України у розділі «Організаційна система». Також створено гарячу лінію, яка приймає дзвінки, пов’язані з порушенням виборчого законодавства (телефон 679-679)», – зауважив пан Руслан.

Заступник голови Рівненської обласної виборчої комісії Василь Курилас розповів про стан підготовки виборчих комісій до дня голосування. «Бюлетені для голосування, фактично, виготовлені усіма ТВК. Наразі, вони знаходяться на зберіганні у сільських, селищних, міст обласного значення ТВК та передаються дільничним виборчим комісіям»,– прокоментував пан Василь.

Щодо ситуацій на «гарячих точках» місцевих виборів на Рівненщині Василь Курилас наголосив, що інформація перевіряється щоденно, а також додав, що через «незнання чи то небажання знати Закон України «Про місцеві вибори» і Конституції члени комісії порушують закони. В межах своїх повноважень ми не можемо суттєво впливати на міцеві ТВК. Тому наше завдання, обласної виборчої комісії, забезпечити порядок і організацію голосування з виборів Рівненської обласної ради». Насамкінець, Василь Курилас звернувся до усіх членів виборчих комісій з проханням розуміти свою відповідальність за організацію місцевих виборів.

Изображение 015

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.

___________________________

Громадянської мережі ОПОРА