Особливості вступної кампанії до вищих навчальних закладів у 2010

Дата: 30.04.2010
 У вівторок, 28 квітня 2010 року в приміщенні Рівненського обласного Будинку Вчених відбувся круглий стіл на тему «Особливості вступної кампанії до вищих навчальних закладів у 2010 році: переваги і недоліки». Організатором та ініціаторами заходу виступила Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

У роботі круглого столу прийняли участь:
Сергій Терентьєв – член координаційної ради Громадянської мережі ОПОРА;
Григорій Сапсай – проректор із наукової роботи та міжнародних зв’язків Національного університету водного господарства та природокористування;
Федір Швець – відповідальний секретар приймальної комісії НУВГП;
Світлана Смитаніна – класний керівник 11-А класу ЗОШ №27;
Валентина Камзьол – координатор освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА.

В ході дискусії учасники круглого столу обговорили переваги та недоліки запроваджених у 2010 році змін у правилах прийому до вузів. Також значну увагу було присвячено особливостям формування загальної оцінки абітурієнта при вступі, яка цього року складатиметься з результатів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та середнього балу шкільного атестату.

Першим слово надано представникам школи, які відзначили, що учні їхні батьки, вчителі дуже позитивно ставляться до ЗНО, за рахунок запровадження якого було створено умов рівного доступу до освіти для всіх, незалежно від матеріальних можливостей та унеможливило корупцію при вступі до вищих навчальних закладів. Представники школи відзначили, що минулого року, коли середній бал атестату не впливав на можливість вступу до вузу випускники з наближенням дати тестування починали все рідше відвідували школу, що пояснюється тим, що школярів цікавила лише підготовка до тестування. Цього року ситуація змінилася школярі ходять до школи, витрачають багато часу на підготовку до уроків, щоб отримати якомога більший середній бал в атестаті, зокрема, через це їм не вистачає часу, щоб якісно підготуватися до тестування.

Також було відзначено, що багато часу в учнів займає підготовка до складення Державної підсумкової атестації (ДПА), яка проводиться з 11 по 18 травня у вигляді шкільних підсумкових контрольних робіт. ДПА проводиться без відривну від навчання і в цей час учні змушені готуватися, як до контрольних робіт так і до уроків, відповідно на підготовку до тестування часу знову ж таки не вистачає.

Представники вузів також позитивно оцінили запроваджену в 2007 році систему зовнішнього незалежного оцінювання. Зокрема, вони відзначили такі перевагам вступу до вищих навчальних закладів за даною системою:
• внаслідок запровадження тестування майже всі абітурієнти почали подавати документи на бюджетну форму навчання, чого не було до його запровадження, тобто у абітурієнтів з’явилася віра в те, що без корупції можна вступити до вищого навчального закладу на бюджетну форму навчання;
до запровадження ЗНО студенти при подачі документів були прив’язані до одного вузу, тобто якщо абітурієнти подавали документи в декілька вузів, то виникали ситуації, коли дати вступних іспитів в даних вузах могли співпадали і в таких умовах абітурієнт був змушений здавати вступні іспити в тому вузі вступ в який для нього був найбільш бажаним.

Позитивні відгуки від представників вузів те, що з цього року при вступі буде зараховуватися середній бал шкільного атестату. Для університетів врахування середнього балу дасть можливість набрати студентів, які не лише здали добре тестування, але разом з тим мають ґрунтовні знання.

Представники вузів також висловили певні зауваження, щодо терміну подачі документів на заочну форму навчання, який цього року співпадає з терміном подачі документів на стаціонар. Така ситуація в свою чергу створює додаткове навантаження на до того і так перенавантажені роботою приймальні комісії у вузах.

В результаті обговорення учасники круглого столу дійшли висновку, що зовнішнє незалежне оцінювання є позитивною тенденцією в системі вищої освіти України, але разом з тим певні механізми його впровадження потребують додаткового опрацювання та вдосконалення.
____________________________________________________________________
Координатор освітніх програм