“Конфлікт в РДГУ: небезпеки торгів із ректором”

Дата: 20.07.2008
 21 липня о 16:00 у Рівненському Будинку вчених (вул. Симона Петлюри, 17) відбуде прес-конференція на тему “Конфлікт в РДГУ: небезпеки торгів із ректором”, організована Рівненським представництвом Громадянської мережі ОПОРА.

Ректор Рівненського державного гуманітарного університету та Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету розпочав кулуарні торги щодо вартості навчання зі своїми студентами та їх батьками. 16 липня він усно пообіцяв, що “скине ціну” на 1000 грн, а вже 17 липня – що плата за освіту становитиме 4500 грн. на рік. Хоча, згідно норм чинного законодавства, студенти і далі можуть платити за навчання згідно умов своїх договорів, а саме – 1500-1800 грн. на рік. Такий крок пана Постоловського, судячи з усього, був зумовлений тим, що завдяки ЗМІ рівненський конфлікт нещодавно вийшов на всеукраїнський рівень. Одразу після пікету солідарності київської молоді біля Міністерства освіти і науки, аби уникнути масштабнішого скандалу, ректор хутко ініціював торги за умови “без преси та без опорівців”.

В результаті частина студентів, втомлені нерозумінням, багатомісячним обманом та погрозами з боку адміністрації ВНЗ, погодилась на пропозицію ректора. Частина навпаки продовжує боротьбу за дотримання своїх прав. Під час прес-конференції ГМ ОПОРА розповість про небезпеки, які чекають на обидві категорії студентів. Зокрема, буде повідомлено про ризик чергового одурення щодо ціни за навчання під час укладення нового договору, та ризик репресій проти студентів-активістів протесту.

Варто підкреслити, що нещодавно на підтримку студентів в Міністерство освіти пішов лист з Рівненської обласної державної адміністрації з клопотанням розірвати контракт з Русланом Постоловским. Окрім цього, до Прокуратури міста звернувся депутат Рівненської міської ради та член координаційної ради ГМ ОПОРА Віталій Шабунін. На думку Віталія Шабуніна, дії Руслана Постоловського носять протиправний та умисний характер. А саме, підпадають під дію статей 189 (“вимагання”), 190 (“шахрайство”), 364 (“зловживання владою або службовим становищем”), 365 (“перевищення влади або службових повноважень”) та 366 (“службове підроблення”) Кримінального кодексу України.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­_____________________________________________
Громадянської мережі ОПОРА