Рівненщина: Апеляційний суд скасував реєстрацію кандидата на посаду міського голови Корця

Дата: 14.10.2015

DSC0862911 жовтня відбулося відкрите засідання Житомирського апеляційного адміністративного суду, де розглядалась апеляційна скарга місцевої організації Радикальної партії на постанову Рівненського окружного адміністративного суду у справі за позовом цієї ж політсили до Корецької міської виборчої комісії. В результаті, усі вимоги були задоволені.

Нагадаємо, що 7 жовтня відбулось засідання Рівненського окружного адміністративного суду за позовом Радикальної партії до Корецької міської виборчої комісії про визнання протиправними дії по прийняттю документів від ВО «Батьківщина» про реєстрацію кандидата на міського голову м. Корець Дмитрук Людмили Михайлівни та скасування рішення про її реєстрацію. В обґрунтуванні йшлось про те, що 29 вересня при подачі документів від ВО «Батьківщина» була відсутня квитанція про сплату грошової застави. Вона була сплачена та подана наступного дня, тобто 30 вересня.

Після реєстрації Дмитрук Л. М. керівник Корецької районної організації Радикальної партії Сайчук А. О звернулась до ТВК зі скаргою, однак скарга була розглянута без виклику скаржника. Тому, у позові також вимагалося скасування скарги голови Радикальної партії Сайчука А. О., яка була розглянута Корецькою МВК.

В задоволенні адміністративного позову від 7 жовтня було відмовлено повністю.

11 жовтня, колегія суддів прийняла рішення, що при реєстрації Дмитрук Л. М. не було дотримано п.9 ч. 1 ст.40 Закону України «Про місцеві вибори» (реєстрація кандидата на посаду міського голови за умови подання до комісії документа про внесення грошової застави). Апеляційним судом зазначено, що оскільки грошова застава не була сплачена до подання документів для реєстрації кандидата та не була внесена у безготівковому порядку, то комісія повинна була відмовити в реєстрації кандидата Дмитрук Л. М.

Що стосується скарги голови Радикальної партії Сайчука А. О., то апеляційний суд також задовільнив вимоги. Спираючись на те, що перша інстанція не врахувала ч. 9 ст. 97 Закону (розгляд скарги виборчою комісією здійснюється з обов’язковим своєчасним повідомленням суб’єкта звернення зі скаргою), тобто не повідомила Сайчука А. О. про час і місце розгляду скарги.

Апеляційний суд задовільнив позовні вимоги і постановив скасувати рішення про реєстрацію Дмитрук Л. М., скасував п.3 постанови №9 Корецької МВК про розгляд скарги Сайчука А. О. та зобов’язав повернути Радикальній партії сплачений судовий збір у розмірі 1378 грн.

Постанова набрала законної сили та оскарженню не підлягає.

Постанову рішення апеляційного суду можна переглянути тут.

На думку Громадянської мережі ОПОРА, апеляційний суд не мав скасовувати реєстрацію кандидата на посаду міського голови Дмитрук Л. М., зважаючи на те, що відповідно до ч. 2 ст. 43 ЗУ «Про місцеві вибори» подання документів до відповідно виборчої комісії для реєстрації кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости закінчуються за 24 дні до дня голосування, тобто 30 вересня. Враховуючи те, що Дмитрук Л.М. була зареєстрована Корецькою ТВК 1 жовтня, то до 30 вересня вона могла подати документи, яких не вистачало.

Дану ситуацію ускладнює те, що на посаду міського голови зареєстрована «двійник» Дмитрук Людмили Миколаївни – самовисуванець Дмитрук Людмила Євгеніївна. ОПОРА вважає, що ситуація із зняттям з реєстрації Дмитрук Л. М. суттєво вплине на результати виборів. Так, як за посаду міського голови боротиметься «двійник» діючого мера міста, що може ввести виборців в оману і думаючи, що вони голосують за чинного міського голову, віддадуть свій голос за її «двійника».

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.

___________________________
Громадянської мережі ОПОРА