Рівненщина: Кандидат виправдовується, проте надає дані про нове порушення

Дата: 11.10.2014

danulchyk KostДнями спостерігачі ОПОРИ зафіксували факт розміщення зовнішньої реклами кандидата в народні депутати Олександра Данильчука без вихідних даних на комунальній власності м. Костопіль. Про що була розміщена відповідна стаття на сайті організації «Рівненщина: кандидат агітує на комунальній власності». Інформацію підтвердив заступник міського голови Костополя Моторко Олег Васильович. Проте, до Громадянської мережі ОПОРА звернулись представники штабу кандидата в народні депутати, які дану інформацію спростовують.

За словами представників штабу, конструкція, на якій був розміщений агітаційний банер кандидата належить не місцевій громаді Костополя, а є приватною власністю ТОВ «Костопільский фанерний завод». Договір про надання відповідного місця для агітації був украдений між підприємством та кандидатом ще 3 жовтня 2014 року.  Відповідно до договору сума сплати за оренду склала п’ятсот гривень.
Окрім того штіб Олександра Данильчука підтверджує, що вихідні дані на зовнішній рекламі присутні. Під час встановлення, частина банеру була загорнута, що не дозволяє їх побачити.

Dohovir danylchuk1

Dohovir danylchuk2

Akt danylchuk

Проте, під час ознайомлення з фінансовою документацію, наданою штабом кандидата Олександра Данильчука для підтвердження інформації, ОПОРА виявила ще одне порушення. На договорі про надання місця під агітацію та акті виконаних робіт значиться дата «03 жовтня 2014 року» та сума – 500,00 грн. В той же час, в проміжному фінансовому звіті кандидата Олександа Данильчука, що був поданий до відповідної окружної виборчої комісії 4 жовтня 2014 року, жодних цифр не зазначено. Відкритим залишається також питання, звідки були проплачені кошти за виготовлення того ж банеру.
Нагадуємо, що відповідно до п.6 ст.68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється. Місце для розміщення зовнішньої реклами повинне бути надане на умовах передоплати.

За детальнішою інформацією звертайтесь до
Координатора спостереження за Позачерговими виборами народних депутатів України у Рівненській області
Анатолія Бондарчука
т. (096) 918-74-08

Довідково:
Позачергові вибори народних депутатів України проводяться у загальнодержавному багатомандатному окрузі та 213-ти одномандатних виборчих округах на всій території України. Разом з тим, відповідно до ст.8 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», вибори не організовуються і не проводяться на тимчасово окупованій території АР Крим (округи №1-10) і м. Севастополь (округи №224-225).
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.