Рівняни обговорили питання прозорості діяльності облради

Дата: 10.02.2014

Киррилов доступ10 лютого 2014 року Громадянська мережа ОПОРА провела у Рівному круглий стіл на тему забезпечення прозорості та відкритості діяльності обласної ради.

Забезпечення прозорості діяльності органів публічної влади є одним із ключових викликів, що постають перед українським суспільством на шляху до впровадження демократичних практик державного управління та становлення європейських норм політичної культури. Важливу роль в контексті загальної прозорості органів влади відіграє належне оприлюднення інформації про діяльність обласних рад. Відтак, 10 лютого 2014 року Громадянська мережа ОПОРА провела у Рівному круглий стіл на тему забезпечення прозорості та відкритості діяльності обласної ради. Під час заходу представники громадських організацій та журналісти обговорили з головою Рівненської облради Михайлом Кириловим шляхи покращення інформування населення про діяльність органу влади.

Представник ОПОРИ Роман Мартин зазначив, що сьогодні оптимальним майданчиком для забезпечення прозорості органів влади є Інтернет. Парадоксально, але найбільш неефективно можливості віртуального простору використовує влада, яка зобов’язана інформувати населення про свою діяльність. Яскравим прикладом цього є висвітлення роботи Рівненської обласної ради. Закон України «Про доступ до публічної інформації» передбачає оприлюднення розпорядником даних, що необхідні для здійснення громадського контролю дій влади та забезпечення участі громадян у процесі підготовки та прийняття рішень тощо.

Аналіз наповнення офіційного веб-сайту Рівненської обласної ради на предмет забезпечення висвітлення основних типів публічної інформації показав, що значна частина суспільно-важливих даних на сайті не оприлюднюється. Зокрема, відсутня інформація про механізми чи процедури, за допомогою яких громадськість може представляти свої інтереси або в інший спосіб впливати на реалізацію повноважень обласної ради, плани проведення та порядки денні відкритих засідань комісій, стенограми засідань. Не оприлюднюється на сайті обласної ради інформація про поіменне голосування депутатів, дані про відвідування ними засідань сесій. Практично відсутня інформація про витрачання бюджетних коштів, вакансій, порядок та умови проходження конкурсу на їх заміщення тощо.

Учасники круглого столу напрацювали ряд рекомендацій для Рівненської обласної ради щодо покращення рівня висвітлення інформації на офіційному веб-сайті. Зокрема, мова йшла про те, що необхідно приділити більше уваги висвітленню інформації про діяльність депутатів обласної ради. оприлюднити стенограми та протоколи засідань сесій Рівненської обласної ради, оприлюднити їх контакти, результати поіменного голосування та інформацію про присутність на засіданнях сесій. Також представники громадських організацій рекомендували налагодити своєчасне інформування громадськості про проведення відкритих засідань та їх порядок денний. Забезпечити висвітлення роботи президії обласної ради. Налагодити оприлюднення інформації про витрачання бюджетних коштів, вакансії та умови проходження конкурсу на заміщення вакантних посад. Створити окремі сторінки для детального висвітлення роботи постійних комісій обласної ради (анонси засідань, відвідуваність депутатів, протоколи засідань, прийнятті рішення, звіти про роботу). Забезпечити дотримання якості та періодичності подання інформації про діяльність Рівненської обласної ради, зручність її опрацювання та пошуку.

Також учасники обговорили необхідність контролю за дотриманням законодавства в частині надання відповідей на запити громадян. Учасники круглого столу зазначили, що неодноразово стикалися з необґрунтованими відмовами в отриманні даних та рекомендували голові облради взяти це питання під особистий контроль. В свою чергу, Михайло Кирилов запевнив присутніх, що він зробить все можливе для забезпечення прозорості обласної ради. Голова ради на себе зобов’язання особисто прослідкувати за тим, щоб напрацьовані представниками громадськості та ЗМІ рекомендації були реалізованими. Крім цього, він закликав усіх громадян, які стикатимуться з проблемою закритості облради, звертатися особисто до нього для негайного вирішення проблеми.

Громадянська мережа ОПОРА