„Штаби не цуратимуться заборонених прийомів”.

Дата: 28.09.2010

„Штаби не цуратимуться заборонених прийомів”.

Рівненська обласна організація Громадянської мережі ОПОРА провела незалежне дослідження перебігу виборчої кампанії у 16 районах Рівненської області.

Результати моніторингу дозволяють стверджувати, що на виборах-2010 регіональні штаби політичних партій не цуратимуться використовувати адміністративний ресурс та інші заборонені передвиборчі технології.
Доказом цього є інформація отримана представниками ОПОРИ у Гощанському, Дубенському, Острозькому та Корецькому районах Рівненської області.
Так, міська влада Острога примушує керівників навчальних закладів міста вступати до партії Батьківщина. Про це представникам ОПОРИ розповів районний керівник партії Свобода Юрій Коробко. Про використання адміністративного ресурсу для тиску на освітян спостерігачів ОПОРИ повідомили і у Корецькому районі. За інформацією голови Корецької міської партії «Батькивщина» Марини Михальської, до відзнак за гарну роботу представили лише директорів шкіл котрі є членами Партії регіонів або інших коаліційних партій.
Ще один приклад використання заборонених методів ведення передвиборчих перегонів продемонстрував діючий міський голова міста Дубно Леонід Дудка. За інформацією, отриманою незалежними спостерігачами ОПОРИ у районному центрі, коли пан Дудка дізнався, що на його посаду збирається балотуватися керівник комунального підприємства Дубноводоканал Василь Антонюк, діючий міський голова хотів розірвати договір укладений міськрадою з цією установою. Цей випадок представники політичної партії „Батьківщина”, які за неофіційними даними підтримуватимуть Василя Антонюка на посаду мера, розцінюють, як спробу тиску з боку діючого голови.
У Гощанському районі конфлікт між предствниками партій Батьківщина та Регіонів виник через призначення керівного складу сільських та селещних ТВК. Так, голова районної партії Батьківщина Олександр Ткачук переконаний, що керівників ТВК у районі призначали з порушенням пропоріцій, адже 80 відсотків від їх числа отримали представники таких провладних політичних сил, як Партія регіонів, Комуністична партія України та Народна партія.
Крім виявлення конкретних порушеннь у роботі вибрчих штабів, предствники ОПОРИ додатково провели ще ряд досліджень, які відображають загальну політичну ситуацію у регіоні, рівень свободи слова та характер агітаційних матеріалів, що оприлюднюються у регіональних ЗМІ.
Так, найактивніше у районах області працюють штаби Партії регіонів та Сильної України. Намагаються не відставати ВО «Батьківщина», УНП та УДАР. Окрім згаданих ведуть роботу штаби Народної партії, ВО «Свобода», Нашої України, Фронту змін, «За Україну», «Єдиний центр».
Щодо свободи слова, то представники ОПОРИ не виявили у районах фактів цензури чи випадків тиску на журналістів. Натомість вони зафіксували значне зростання кількості проплачених матеріалів у засобах масової інформації. Так, за інформацією незалежних спостерігачів, у комунальній пресі збільшилась кількість матеріалів про діяльність місцевої влади. Зокрема, висвітлюється діяльність тих посадовців, що є прибічниками Партії регіонів. Разом з тим, за гроші друкується інформація і про інші партії. Яскравим прикладом використання медіа у політичній агітації можна вважати публікацію у одній з комунальних газет, майже весь минулий номер якої був присвяченій працівникам лісового господарства. Не виключається, що на це вплинув голова обласної організації Народної партії Микола Шершун, який зараз очолює  Державний комітет лісового господарства України і який часто фігурував у тих матеріалах. Цікаво те, що разом із публікаціями у друкованих ЗМІ на одному з рівненських телеканалів зявилася програма «Лісовими стежками», де розповідатиметься про роботу лісового господарства.
Ще одним прикладом використання медіа у виборчій ампанії є робота відомого приватного телеканалу, який почав активно розповідати про свого директора, що балотуватиметься у депутати. Інші приватні ЗМІ досить активно друкують замовні матеріали і жодним чином нікому не відмовляють.

Громадянська мережа ОПОРА і надалі слідкуватиме за перебігом виборів 2010 року та інформуватиме громадськість про результати своєї роботи.

Координатор кампанії громадського спостереження в Рівненській  області:
Андрій Токарський
063 6179693
067 9131505

_______________________________________________________________________________________

Громадянської мережі «ОПОРА»
тел. 43 07 18