Суд залишив без розгляду заяву партії ОПЗЖ щодо визнання протиправними дій Рівненської міської ТВК

Дата: 09.11.2020

8 листопада Рівненський окружний адміністративний суд прийняв рішення залишити без розгляду позов місцевої організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» до Рівненської міської ТВК про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинення дій. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

6 листопада Рівненська регіональна організація «Опозиційна платформа – За життя» звернулася до суду з позовом до Рівненської міської ТВК.

Позов стосувався:

– визнання протиправними дій щодо підрахунку голосів на виборчій дільниці №560973 територіального виборчого округу № 5;

– зобов’язання прийняти рішення щодо повторного підрахунку на цій виборчій дільниці.

Як підставу зазначали той факт, що складений ДВК протокол про підрахунок голосів виборців з позначкою «Уточнений» з виборчої дільниці №560973 містив іншу кількість голосів виборців, які підтримали кандидата в депутати Рівненської обласної ради Наталію Вінник, ніж перший його варіант. Вказують, що оскільки перший примірник протоколу разом із бюлетенями знаходилися на Рівненській міській ТВК, без повторного підрахунку бюлетенів його було неможливо змінити.

До розгляду справи у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, були залучені інші суб’єкти виборчого процесу. На стороні позивача – кандидатка у депутати Вінник Наталія Василівна, на стороні Рівненської міської ТВК – ДВК виборчої дільниці №560973 та організації політичних партій «Голос», «За майбутнє», «Європейська Солідарність», «Слуга народу», кандидатка в депутати Рівненської міської ради від ВО «Батьківщина» Олена Нездюр.

Під час судового засідання 7 листопада Михайло Бузинарський, представник партії «Опозиційна платформа – За життя», подав заяву про уточнення позовних вимог, де просив визнати протиправним та скасувати рішення Рівненської міської ТВК, оформлене протоколом із підсумків голосування з виборів депутатів Рівненської обласної ради у межах всього територіального виборчого округу №5, яке було проголошено 1 листопада о 16:06 та зобов’язати провести повторний підрахунок голосів на дільничній виборчій комісії № 560973 в частині голосів виборців, відданих за кандидатів у депутати до Рівненської обласної ради територіального виборчого округу № 5. Проте суд залишив таку заяву без розгляду.

У коментарі Михайло Бузинарський зазначає“Ми звернулися із заявою до Рівненської міської ТВК та Рівненської обласної ТВК з проханням провести перерахунок голосів, там де були порушення. Тому ми звернулися з позовом до Рівненської міської ТВК, яка, на нашу думку, допустила низку правопорушень. Насамперед, ми бачимо, що протоколи датовані різними датами… у протоколі дільничної виборчої комісії усі підписи на уточнюючому протоколі, окрім секретаря комісії, візуально відрізняються один від одного. Як пояснила голова цієї комісії на засідання територіальної комісії, усі члени виборчої комісії розбіглися, ніхто уточнюючий протокол не підписував, а таким чином голоси виборців були вкрадені. Зважаючи на ту обставину, що міська комісія не виконала своїх повноважень, тож ми звернулися до суду. Можливо, в цьому випадку ми пропустили строк звернення до суду, але в нас залишився термін звернення до суду щодо рішення обласної ТВК”.

Рівненська міська ТВК подала клопотання щодо залишення позовної заяви без розгляду через пропуск п’ятиденного строку для звернення до суду відповідно до частини  6 статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України. Також міська ТВК звернула увагу на те, що підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 560973 з позначкою «Уточнений» відбулося членами ДВК ще 26 жовтня, і того ж дня Рівненська міська ТВК прийняла цей документ. Зауважила, що строк на подання позову розпочинається з моменту вчинення дії або бездіяльності, а не з того моменту, коли позивачу стало про це відомо і такий строк звернення не підлягає поновленню.

З аналогічним клопотанням зверталися представники третіх осіб, зокрема місцевої організації політичної партії «Голос».

В результаті суд у цій справі №460/8175/20 залишив позовну заяву місцевої організації політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» до Рівненської міської ТВК без розгляду.

Відповідно до частини 4 статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України  рішення, дії чи бездіяльність територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів, виборів Президента України, народних депутатів України; обласних комісій з референдуму і комісії Автономної Республіки Крим з всеукраїнського референдуму, а також членів зазначених комісій оскаржуються до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії, а згідно з частиною 6 цієї ж статті – позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

За коментарями звертайтеся:
Михайло Балик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області
тел.: 0938338345
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.