Цифрова трансформація в українських містах: досвід Вінниці

Дата: 16.06.2021

Якщо раніше цифрова трансформація міста, тобто налагодження внутрішніх процесів у міській раді та зовнішній комунікації влади з мешканцями була новацією, то тепер це просто вимога часу. Чимало українських населених пунктів уже запровадили у себе такий спосіб управління містом, інші, як і наше місто Рівне, лише розпочинають активну роботу у цьому напрямку. Щоб ефективно стартувати, представники Рівного отримували цінні поради у рамках онлайн-марафону «Цифрова громада: досвід України», який відбувся 15 червня з ініціативи Ради реформ Рівного.

Як вдалося Вінниці?

Вінниця – місто, яке має ряд здобутків у сфері цифрової трансформації, проте і далі продовжує активно працювати у цьому напрямку. У жовтні 2020 року Вінниця здобула перемогу у конкурсі «Smart City Awards 2020» у номінації «Найкращого Smart безпечного міста».

З 2017 року у місті працює муніципальний Ситуаційний центр для забезпечення цілодобового спостереження за подіями міста, контролю ситуацій та оперативного реагування на них, збереження та аналізу інформації, що надходить з системи відеоспостереження міста, здійснення заходів для попередження загрозливих подій, комунікації зі службами, відповідальними за безпеку у місті. Ситуаційним центром міської ради постійно надається допомога кримінальним та слідчим підрозділам Національної поліції. У місті встановлено понад 1000 камер відеоспостереження.  За допомогою цього у 2020 році було виявлено 17 253 факти правопорушень.

Вінниця вже перейшла на автоматизовану систему обліку оплати проїзду в громадському транспорті. Така система була запроваджена у Вінниці ще у 2018 році, а вже у 2020 році у зв’язку із карантинними обмеженнями розрахунок за проїзд почали приймати лише у безготівковій формі: за допомогою е-квитка, безконтактних банківських карток і смартфонів, які підтримують технологію NFC. Разові квитки залишилися для гостей міста та мешканців прилеглих громад. Реалізувала це громада спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку.

Міська рада Вінниці постійно пропонує мешканцям різні способи взаємодії як через сайт ради, так і через «Інформер для громадян» та чат-бот «СВОЇ». На сайті міської ради та його тематичних підсайтах для громадян постійно функціонують численні інформаційні, електронні, статистичні сервіси, забезпечено можливості для діалогу.

Зараз Вінниця на шляху створення автоматизованої системи керування дорожнім рухом для забезпечення управління транспортними потоками, керування дорожньою безпекою та керування в особливих ситуаціях у місті.

Наразі у апараті Вінницької міської ради є відповідальний структурний підрозділ, який займається усіма питаннями розвитку електронного врядування. Це – департамент інформаційних технологій.

Під час онлайн-марафону Ради реформ Рівного керівник департаменту інформаційних технологій Володимир Романенко поділився думками, щодо того, як ефективно громаді запровадити процес цифрової трансформації. Він наголосив на потребі сформувати стратегічне бачення процесу, важливості зрозуміти, що громада хоче отримати і чи має вона спроможність той результат утримувати. По-друге, акцентував на концентрації компетенції та повноважень у межах відповідального структурного підрозділу. Як зазначає посадовець, це дозволяє не лише досягти ефективності, але в певній мірі й одноманітності у підходах, які застосовуються органом влади. Це значно спрощує процеси, дозволяє з більшою гнучкістю реалізовувати ініціативи у рамках усього органу влади. По-третє, важлива наявність відповідного комунального підприємства. Як наголосив Володимир Романенко, українське законодавство побудоване таким чином, що ні окремо виконавчий орган влади, ні окремо комунальне підприємство не в змозі ефективно, швидко і зручно впроваджувати процеси цифрової трансформації. Орган влади та комунальне підприємство доповнюють діяльність один одного у цьому напрямку, реалізовуючи кожен саме те, що відноситься до сфери його відповідальності.

Зазначимо, що департамент інформаційних технологій Вінницької міськради складається з кількох відділів – інформатизації, програмного забезпечення, технічного забезпечення та зв’язку, геоінформаційних технологій та захисту інформації. Також департамент має два підпорядкованих йому комунальних підприємства – КП «Вінницький інформаційний центр» та КП «Вінницякартсервіс». КП «Вінницький інформаційний центр» працює для розвитку та побудови об’єктів відеоспостереження з можливістю запису та контролю цілодобово громадських просторів, розвитку мережі Wi-Fi з вільним доступом до інтернету жителів та гостей міста. КП «Вінницякартсервіс» займається впровадженням автоматизованої системи обліку оплати проїзду в громадському транспорті та системи автоматичного визначення місцезнаходження транспорту у громаді.

Вінницька міська рада практикує чимало хороших ініціатив, зокрема, організовує спільно зі студентами хакатони, під час яких молодь вчиться використовувати відкриті дані, створювати на їх основі міські сервіси. У місті є чимало освітніх центрів, де відбувається комунікація щодо розвитку Вінниці – Хаб «Місто змістів», IHUB, Квадрат. Вінниця організовує навчання комп’ютерної грамотності як для дітлахів, так і для дорослих.

Цікавий підхід має місто для забезпечення питання доступності міського середовища. Кожен вінничанин через спеціальний портал може розповісти про те, де саме він має потребу чи проблему з доступом до приміщення (відсутній пандус або ж непридатний до використання і т.д.). Міська рада реагує на таке звернення і першочергово здійснює покращення об’єктів інфраструктури саме там, де для цього є першочергова потреба.

Наразі у місті реалізовується Програма цифрового розвитку на 2018-2022 роки та Концепція цифрової партисипації Вінницької міської об’єднаної територіальної громади на 2019-2025 роки, яку місту допомагала розробляти ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

Володимир Романенко про запровадження нових інструментів у громаді зазначає: «Важлива стратегія, важлива концепція, щоб зробити те, що потрібно і не витратити на це кошти міської ради, а залучити, наприклад, фонд, грант, партнерів або реалізувати проект спільно з іншими містами і завдяки цьому зменшити навантаження на бюджет і забезпечити його живучість, щоб він не був тільки спеціально для нас і потім тільки бюджет відповідав за його розвиток, доопрацювання і реалізації у ньому якихось функцій. Важливо використати тиражований продукт, або платформу, яка дозволяє легко це адмініструвати».

Переглянути онлайн-марафон «Цифрова громада: досвід України» з Вінницею можна тут.

Цей матеріал підготовлено Радою Реформ Рівного разом із Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у рамках програми «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

За детальнішою інформацією звертайтеся:

Андрій Токарський, керівник Ради реформ Рівного

тел.: 0636179693, e-mail: rada.reform.rivne@gmail.com