У Рівному місцеві видання «піарять» Ляшка та Тимошенко

Дата: 11.04.2014

zmiДеякі рівненські видання на своїх сторінках розмістили матеріали про кандидатів у президенти України Олега Ляшка та Юлію Тимошенко. На момент виходу матеріалів у друк обидва політики уже були зареєстровані кандидатами у Президенти.

Зокрема у газеті «Рівне вечірнє», що вийшла 3 квітня, розміщена «Антиолігархічна декларація» за підписом Олега Ляшка, який був зареєстрований кандидатом у президенти 31 березня 2014 року. У тому ж числі газети розміщено матеріал «Виконуватиме свою програму, не чекаючи виборів» про з’їзд ВО «Батьківщина», де кандидатом у президенти України було висунуто Юлію Тимошенко. Тимошенко у матеріалі обіцяє «подолати корупцію», «модернізувати збройні сили», а на її підтримку висловлюються народні депутати Валентин Королюк та Микола Кучерук.

Крім того у газеті поданий ще один матеріал «Президентські позиції на старті». У статті зазначено, що «Партія регіонів йде на вибори чотирма колонами – Юрій Бойко, Олег Царьов, Сергій Тігіпко, Михайло Добкін» і йдеться що «вже зараз зрозуміло, що жоден з них і близько не підійде до лідерів. Далі у матеріалі зазначається, що «усі реальні претенденти на президентське крісло виступають на загальній демократичній платформі. І один з них, безумовно, Юлія Тимошенко. За словами автора, Тимошенко «готова дотримуватися європейських цінностей», «не боїться ухвалювати рішення й нести за них відповідальність», «відмовляється від політичної реклами» і т.д. А ось про інших «реальних претендентів» у статті ні слова.

У той же день, 3 квітня, у виданні «Рівненський експрес» також було розміщено матеріал про зїзд партії «Батьківщина» під назвою ««Батьківщина» благословила Тимошенко на президентство».

Присутній тут і матеріал про зустріч Олега Ляшка з українськими військовими у Чонгарі «Олег Ляшко: «Я поверну Україні Крим!», де зазначено, що «разом із українськими спецслужбами Ляшко також взяв активну участь у визволенні заручників-морпіхів з полону окупантів» і те, що він «чи не єдиний з політиків, хто не словом, а ділом допомагає українським військовим». Розміщена у виданні й «Антиолігархічна декларація» за підписом Олега Ляшка. Така ж сама, як і у «Рівне Вечірнє».

Розлогий матеріал про з’їзд ВО «Батьківщина» розміщений і у газеті «Рівненська правда», який, окрім репортажу з місця подій, містить коментарі на підтримку Тимошенко народних депутатів України Миколи Кучерука, Валентина Королюка та Юрія Вознюка.

Цікаво, що з’їзд «Батьківщини» відбувався в один день зі з’їздами «Свободи», «УДАРу» та «Партії регіонів», проте про їхні з’їзди такі розлогі матеріали відсутні.

Варто також додати, що у нових випусках рівненських газет, що вийшли друком 10 квітня, знову з’явилися статті, присвячені Юлії Тимошенко, а точніше її дебатам з кандидатом у президенти Михайлом Добкіним на шоу «Шустер LIVE». У «Рівненському експресі» вийшов матеріал «Тимошенко проти Добкіна: нелегка розмова про корупцію», а у «Рівне вечірнє» – «Боягузи не грають в хокей: хто прийшов на дебати». Отже, загалом відзначаємо недостатню збалансованість висвітлення з’їздів та діяльності кандидатів виданнями Рівненщини.

rivne

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
(096)9187408
Олександр Мельничук
Прес-секретар ОПОРИ у Рівненській області
(097)7190910

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.