У Рівному заступник начальника податкової погрожує членам ТВК

Дата: 07.10.2010

Голова Рівненської обласної виборчої комісії Іван Долганський стверджує, що заступник голови Державної податкової інспекції області Ігор Лех перешкоджає роботі ТВК та погрожує її членам.

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

Конфлікт між членами ТВК та заступником голови обласної податкової виник у середу, 6 жовтня близько 16.00. Зі слів голови регіонального ТВК, погрожувати членам комісії та нецензурно їх обзивати Ігор Лех почав після того, як йому відмовили у реєстрації політичної партії „Нова політика”.

– Пану Леху відмовили в реєстрації у звязку з тим, що він є головою двох політичних сил – партії „Нова політика” та Народно-демократичної партії,розповідає Іван Долганський. – Згідно закону про вибори, одна людина може очолювати тільки одну партію, адже інше не відповідає вимогам виборчого процесу. Тому члени комісії, на підставі довідки отриманої з управління юстиції про те, що Ігор Лех очолює дві політичні сили, одноголосно відмовили йому у реєстрації.

Почувши відмову, зі слів голови ТВК, податківець почав кричати на членів комісії та погрожувати їм щоб вони негайно зареєстрували його партію. Під час цього, політик обзивав членів ТВК нецензурними словами та обіцяв з ними розібратися.

– Одразу після інцеденту я звернувся із відповідною заявою про погрози членам ТВК та про перешкоджання роботі виборчої комісії до Служби безпеки України, – розповідає Іван Долганський.

Крім засідання територіальної виборчої комісії пан Лех встиг „відзначитися” і в обласному управлінні юстиції. Там податківець також влаштував скандал, свідком якого став незалежний спостерігач ОПОРИ. Зі слів спостерігача, чиновник увійшов до кабінету у якому реєструють політичні партії, що хочуть взяти участь у виборах, і почав вимагати у працівників юстиції щоб вони швидше набирали потрібну йому інформацію. У відповідь реєстратори попросили податківця вийти і не заважати працювати, адже від того, що він стоятиме у них над спиною, робота швидше не зробиться. Така відповідь серйозно розлютила Ігоря Леха і він на підвищених тонах наказав держслужбовцям „набирати швидко і правильно”. Що саме мав на увазі чиновник під словом „правильно” не уточнювалося.

– Ігор Лех вимагав від працівників юстиції, щоб вони негайно надали відповідь на його звернення, – розповідає спостерігач ОПОРИ. – При цьому він поводив себе дуже невічливо, розмовляв з усіма підвищеним тоном і тиснув на реєєстраторів.

Згідно українського законодавства, відповідь на звернення громадян має надаватися у десятиденний термін. Однак, з невідомих причин, податківець вимагав для себе привілегійованого ставлення і не соромився при цьому тиснути на держслужбовців. На думку координатора кампанії громадського спостереження в Рівненській області Андрія Токарського, поведінка Ігора Леха є яскравим прикладом того, як чиновники незаконно використовують своє посадове становище для досягнення особистих чи партійних інтересів.

– Незалежні спостерігачі ОПОРИ розцінюють поведінку Ігоря Леха, як тиск на членів виборчої комісії, – каже Андрій Токарський. – Вже не перший раз  цей чиновник намагається вплинути на роботу членів виборчих комісій. Ми памятаємо неадекватну поведінку цього політика під час виборів міського голови, коли пан Лех влаштовував скандали і за день до виборів хотів зняти свою кандидатуру на користь іншого кандидата. Зважаючи на те, що прицьому він займає посаду заступника голови Державної податкової адміністрації в Рівненській області, такі дії чиновника, на нашу думку є неприйнятними. Сподіваємося, що представники СБУ, які уже отримали заяву про незаконні дії податківця, навчать свого колегу – держслужбовця елементарним правилам вічливості та пояснять йому всю глибину неправомірності його дій.

Громадянська мережа ОПОРА і надалі слідкуватиме за перебігом виборів 2010 року та інформуватиме громадськість про результати своєї роботи.

Координатор кампанії громадського спостереження в Рівненській  області:

Андрій Токарський