У Сарнах жінка ймовірно фотографувала бюлетень – після виклику поліції вона втекла

Дата: 25.10.2020

На виборчій дільниці № 560782 у місті Сарни ймовірно було порушено таємницю голосування. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На дільниці № 560782 за адресою м. Сарни, вул. Ковельська, 16 спостерігачі та інші присутні у приміщенні почули звуки фотографування в одній із кабінок, в якій якраз перебувала громадянка і здійснювала волевиявлення.

Член ДВК, який помітив цю ситуацію першим, підійшов до поліцейського і повідомив про такий факт.

На місце полії прибула слідча група. Жінка втекла, не дочекавшись приїзду правоохоронних органів. Тож по приїзду поліція відібрала пояснення щодо ситуації у представників ДВК.

Член дільничної виборчої комісії зазначив, що було видно через штору, як громадянка декілька разів проводила дії, характерні при фотографуванні кількох бюлетенів.

«Я покликав представника поліції, який знаходиться на дільниці. Громадянка сказала, що не фотографувала нічого, а просто їй дзвонили. Дзвінок був, як тільки вона зайшла, але вона сказала, що передзвонить пізніше. Так я чув, як вона говорила», – сказав він.

Частина 1 статті 16 Виборчого кодексу України вказує, що голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

Фотографування виборчих бюлетенів часто використовується як доказ підтвердження свого волевиявлення при застосуванні протиправних схем підкупу вибрців, тому правоохоронці реагують на відповідні дії, як на підозру у вчиненні підкупу виборців, а саме встановлюють особу виборця для з’ясування мети фотографування.

За коментарями звертайтеся:

Михайло Балик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області

тел.: 0938338345

email: rivne@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.