Виборчі комісії на Дубенщині: керівний склад, партійне представництво та гендерний баланс

Дата: 28.08.2020

25 серпня Дубенська районна територіальна виборча комісія  сформувала склад та призначила керівництво 14 сільських та 3 селищних територіальних виборчих комісій з місцевих виборів,  які відбудуться 25 жовтня цього року. ОПОРА проаналізувала партійну приналежність та гендерний баланс керівництва таких ТВК.

До територіальних виборчих комісій Дубенщини увійшли 214 членів від 8 політичних партій:

• “Слуга народу”,
  • “За майбутнє”,
  • “Європейська Солідарність”,
  • “Опозиційна платформа  – За життя”,
  • ВО “Батьківщина”,
  • ВО “Свобода”,
  • Радикальна партія Олега Ляшка,
  • “Пропозиція”.

Склад комісій був сформований без проведення жеребкування. Кількість членів комісії варіює від 11 у Підлозцівській сільській ТВК до 14 у Варковицькій сільських ТВК.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 203 Виборчого кодексу України склад територіальних виборчих комісій формується у кількості не менше дев’яти і не більше вісімнадцяти осіб.

Найбільше в комісіях представлені політичні партії “Слуга народу” та “Європейська Солідарність” – по 51 члену комісії. На другій позиції  – ВО “Батьківщина”, яка має 45 членів комісії, на третій – “За майбутнє”, яка представлена  34 членами комісії.

Жінки складають переважну більшість серед загальної чисельності членів комісій – 193 із 214 членів ТВК. Серед  представників керівного складу комісій жінок – ­­­­­­48, а чоловіків  – 3.

Щодо розподілу керівних посад між партіями, то найбільше представництво тут отримала “Слуга народу” та “Європейська Солідарність”  – по 13 членів комісії, на другій позиції – ВО “Батьківщина” – 12 членів, на третій – “За майбутнє” –  7 осіб.

Керівний склад комісій було сформовано за поданнями місцевих організацій політичних партій. А саме:

Бокіймівську сільську ТВК очолив Микола Рубиш (“Слуга народу”),  заступник голови комісії Лариса Вальчун (ВО “Батьківщина”) секретар комісії Світлана Щурук (“Європейська Солідарність”).

Боремельську сільську ТВК очолила  Євгенія Бурмака (“Європейська Солідарність”), заступник голови комісії Неоніла Макарук (Радикальна партії Олега Ляшка), секретар комісії Галина Григор’єва (“За майбутнє”).

Варковицьку сільську ТВК  очолила Лариса Яцюрик  (“Опозиційна платформа  – За життя”), заступник голови комісії Олена Данько (“Європейська Солідарність”), секретар комісії Світлана Тимошишина (“Слуга народу”).

Вербську сільську ТВК очолила Марія Гуменюк (ВО “Батьківщина”), заступник голови комісії Надія Михалюк (“За майбутнє”), секретар комісії Наталія Кот (“Слуга народу”).

Козинську сільську ТВК очолила Галина Василюк (“Європейська Солідарність”), заступник голови комісії Галина Ногачевська  (ВО “Батьківщина”), секретар комісії Світлана Савчук (“За майбутнє”).

Крупецьку сільську ТВК очолила Марія Дубенська (ВО “Батьківщина”), заступник голови комісії Ніна Черешньовська  (“За майбутнє”), секретар комісії Ольга Маркович (“Слуга народу”).

Мирогощанську сільську ТВК очолила Віра Сайко (“Європейська Солідарність”), заступник голови комісії Анжела Михлик (“Слуга народу”), секретар комісії Любомира-Наталія Панчук (ВО “Батьківщина”).

Острожецьку сільську ТВК очолила Людмила Новосад (ВО “Батьківщина”), заступник голови комісії Світлана Слованюк (“Слуга народу”), секретар комісії Віта Лук’янець (“Європейська Солідарність”).

Підлозцівську сільську ТВК очолила Вікторія Харкевич (“Європейська Солідарність”),  заступник голови комісії Марія Грабовецька  (ВО “Батьківщина”), секретар комісії Ганна Харкевич (“Слуга народу”).

Повчанську сільську ТВК очолила Ніна Корда  (“Європейська Солідарність”), заступник голови комісії Олена Пахольчук (“Слуга народу”),  секретар комісії Людмила Драчук (“За майбутнє”).

Привільненську сільську ТВК очолила Людмила Мулик (Радикальна партії Олега Ляшка), заступник голови комісії Світлана Половей  (“Слуга народу”), секретар комісії Тетяна Пенц (“Європейська Солідарність”).

Семидубську сільську ТВК очолив Анатолій Павлунь (“Слуга народу”), заступник голови комісії Оксана Савчук (“Пропозиція”), секретар комісії Марія Звиник (ВО “Батьківщина”).

Тараканівську сільську ТВК очолила Лариса Вербицька (“Слуга народу”), заступник голови комісії Тетяна Зембаль (“Європейська Солідарність”), секретар комісії Лариса Андрійчук (ВО “Батьківщина”).

Ярославицьку сільську ТВК очолила Ольга Бадовська (“За майбутнє”),  заступник голови комісії Світлана Бабич (“Європейська Солідарність”), секретар комісії Марія Артишевська (ВО “Батьківщина”).

Демидівську селищну ТВК очолила Грицаюк Любов  (“За майбутнє”), заступник голови комісії Лариса Марушкевич (“Європейська Солідарність”), секретар комісії Тамара Гарбовська (“Пропозиція”).

Млинівську селищну ТВК очолила Цимбалюк Ганна (“Європейська Солідарність”), заступник голови комісії Анатолій Братарчук  (ВО “Батьківщина”), секретар комісії Ганна Ляшук (“Слуга народу”).

Смизьку селищну ТВК очолила Лариса Агатинська (“Слуга народу”), заступник голови комісії Марія Солтик (ВО “Батьківщина”), секретар комісії Валентина Дячук (Радикальна партії Олега Ляшка).

Відповідно до частин 2, 3 та 6 статті 203 Виборчого кодексу України районні виборчі комісії формують склад сільських, селищних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за шістдесят днів до дня чергових виборів. Подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть вносити районні організації політичних партій (місцева організація політичної партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання – не більше ніж 2 кандидатури; місцева організація політичної партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори – не більше ніж 1 кандидатура; зареєстрована в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцева організація політичної партії – не більше ніж 1 кандидатура), а у разі їх відсутності у структурі відповідної політичної партії – обласна чи республіканська в Автономній Республіці Крим організація цієї політичної партії згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм. Такі подання вносяться не пізніш як за шістдесят п’ять днів до дня чергових виборів.

Згідно з частиною 3 статті 36 Виборчого кодексу України перше засідання територіальної виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення. Таким чином, перші засідання новоутворених на Дубенщині ТВК мали відбутися протягом 26-27 серпня.

За коментарями звертайтеся:

Михайло Балик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області

тел.: 0938338345

e-mail: rivne@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.