Висновки ОПОРИ щодо перебігу дня голосування на Рівненщині

Дата: 26.10.2015

12039469 1676658575903059 88035228781677424 n25 жовтня на Рівненщині у день голосування спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА зафіксували ряд порушень виборчого законодавства, які виявилися несуттєвими та в цілому не впливають на результати місцевих виборів.

До порушень, зафіксованих ОПОРОю, можна віднести:

1. Невчасне відкриття окремих дільниць

Зокрема, до таких дільниць належить ДВК №560959, що знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Київська, 60, (приміщення консультативної поліклініки обласної дитячої лікарні, вестибюль), а також ДВК №560105, яка розташована у Рівненській обл., Гощанському р-н, смт. Гоща, вул. Радянська, 4, (школа, фойє). Причиною запізнення відкриття останньої дільниці стала значна кількість бюлетенів (8000 шт.), і , тому, члени ДВК не змогли швидко розподілити бюлетені між членами комісії.

2. Незаконне розміщення агітації

Незаконну агітацію у день виборчого голосування було зафіксовано у місті Рівне (вул. Фабрична, Литовська, Пушкіна), м. Березне (на зупинці) с. Корнин (вул. Центральна), с. Орв’яниця Дубровицького району (приміщенні ДВК №560289 ), с. Зарічне. Зокрема, розміщено незаконну агітацію Аграрної партії України та агітаційні матеріали, які містять логотип Європейської партії, політичних партій «Воля», «Громадянська позиція», «Конкретних справ», «УКРОП», ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина». Також були розміщені агітаційні матеріали кандидата на посаду селищного голови Ломаки Володимира Олександровича та кандидатів на посаду голови Соломіївської сільської ради від ВО “Батьківщина” Бідотіл Олега та від політичної партії “Волі” Салівонової Галини.

3. Помилки друку та розприділення бюлетенів

Бюлетені для голосування на посаду міського голови м. Дубно надруковані з помилкою. Зокрема, прізвища кандидатів на посаду мера зазначені не в алфавітному порядку.

Виборці сіл Липки (ДВК №560134) та Русивель (№560144) Гощанського району отримали переплутані бюлетені для голосування за кандидатів до Рівненської обласної ради. Зокрема, виборці села Липки отримали бюлетені села Русивель та навпаки – виборці з Русивелі одержали бюлетені села Липки.

На ДВК №560248 (вул. Воробинська, 134, м.Дубровиця, Дубровицький р-н, Рівненська обл.) виборці одного будинку здійснюють голосування за кандидатів до міської ради з різних округів. Усі квартири будинку на вул, Воробинській, 44 належить до першого виборчого територіального округу. Проте, при розподіленні бюлетенів цей будинок розділили на два округи: до першого округу віднесли 6 квартир, а до третього – решту (з 7 по 30 квартири).

4. Спроба винесення чи знищення виборчих бюлетенів

На ДВК 560912, що знаходиться за адресою:вул. Боярка, 14, м.Рівне, 33005 (дитячий садок №7, музичний зал), було зафіксовано дві спроби винести бюлетені за межі виборчої дільниці. Це було здійснено виборцями Анатолієм Рижуком та Ігорем Гаценко.

На ДВК №560815, що знаходиться на вул. Радянська, 49, с. Карпилівка, Сарненський р-н, Рівненська обл., виборець намагався винести один бюлетень. Її зупинив старший лейтенант Галушко Олександр Миколайович, після чого викликав наряд міліції.

На ДВК №560882 (м-р Будівельників, 55, м. Кузнецовськ, Рівненська обл.(школа №1, вестибюль 1) зафіксовано спробу виборцем Токарським Олександром Леонідовичем знищити бюлетені. Він отримав 3 бюлетені і, йдучи до виходу, почав їх рвати. Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА стала перед дверима, не даючи, тим самим, Токарському Олександру вийти з приміщення дільниці. Відразу ж, підійшов міліціонер, який зупинив дії пана Олександра.

На ДВК №560897 (просп. Незалежності, 54, м.Острог, Рівненська обл.) у щілині полиці для заповнення бюлетеня членом виборчої комісії, при перевірці кабін для голосування, було виявлено 3 заповнених бюлетеня. Після фіксації цього факту, бюлетені були вилучені з щілини, опломбовані та сховані до сейфу. Щілину заклеїли скотчем.

До особливостей , виявлених у день голосування, стали:

1. Встановлення відео спостереження окремими кандидатами

На ДВК №560969, що знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. вул. Остафова, 31. У корпусі №2 Рівненського державного гуманітарного університету члени виборчої комісії встановили камери навпроти виборчих скриньок. У ДВК пояснили, що камери встановили, з метою відслідковування вкидання бюлетенів, зокрема, щоб бюлетені не вкидали пачками.

2. Значна кількість голосування вдома

У Дубровицькому районі спостерігачами ОПОРИ було виявлену певну тенденцію – наявність значної кількості виборців, які голосують за місцем проживання на ряді виборчих дільниць:
• Село Жадень: загальна к-сть виборців – 692 з них 31 виборців голосують за місцем проживання.
• Село Золоте – загальна кількість виборців 449 з них 27 голосують за місцем проживання.
• Село Мочулище, село Червоне – загальна кількість виборців 620 з них 30 голосують за місцем проживання.
• Село Крупове – загальна кількість виборців 566 – з них 31 голосують за місцем проживання
• Село Соломіївка – загальна кількість виборців 392 з них 13 голосують за місцем проживання
• Село Трипутня, Вільне, Грані загальна кількість виборіців 545 з них 44 голосують за місцем проживання
• Село Удрицьк, Хочин – загальна кількість виборців 730 з них 56 голосують за місцем проживання
• Село Смородськ загальна кількість виборців 433 з них 33 голосують за місцем проживання.

3. Плутанина з номерами бюлетенів та номерами ДВК

На ДВК №560404 , що знаходиться за адресою: вул.Київська, 65, м.Корець, Корецький р-н, Рівненська обл., 13 виборців не змогли отримали бюлетені для голосування за кандидатів до міської ради. Зокрема, не змогли проголосувати виборці, що проживають на вул. Київська №111, 266, пров. Київський, пл. Київська.

26 територіальний виборчий округ у Корці розподілений між двома виборчими дільницями з неоднорідною кількістю виборців. 13 виборців цього округу включені до виборчої дільниці №560404, на якій немає бюлетенів для голосування до Корецької міської ради.

4.Групове голосування студентів

На голосування до ДВК №560950 (вул. Йосипа Драганчука, 12, м. Рівне) протягом дня виборів приходили групи студентів, які хотіли проголосувати на відповідній виборчій дільниці. Проте, як вдалося зафіксувати спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА, більшість з студентів були приписані у гуртожитку, який входить у межі виборчого округу, лише у другій половині жовтня, тобто напередодні дня голосування. Частини студентів не було у списках виборців і їм не дали проголосувати.

Коли спостерігач ОПОРИ почала розпитувати, чому студенти ходять голосувати групами і чому вони зареєструватися в гуртожитку лише напередодні виборів, то одразу на захист студентів стали спостерігач від партії ВО «Громадський контроль», яка вимогала, щоб спостерігач ОПОРИ перестав вести відеозйомку, бо немає права цього робити.

Проте, відповідно до п.4 ч. 9 ст. 66 ЗУ «Про місцеві вибори» офіційний спостерігач від громадської організації має право здійснювати фото та кінозйомку, аудіо та відеозапис, не порушуючи при цьому таємницю голосування.

У той же час, представники Європейської партії України, які знаходилися поблизу дільниці викликали працівників міліції. Як пояснив спостерігачу ОПОРИ кандидат від Європейської партії Юрій Запорожець, вони побачили поблизу дільниці чоловіка, який, на їхню думку, консультував групу студентів і після цього вони йшли на виборчу дільницю голосувати.

За словами кандидата в депутати від партії ВО «Громадський контроль» Віталія Дем’янчука, який прибув на місце подій, працівники міліції взяли пояснення у його помічника, який знаходився поблизу дільниці та слідкував за тим, щоб не було ніяких махінацій.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android
__________________________
Громадянської мережі ОПОРА