Здорове дозвілля – де його знайти?!

Дата: 31.03.2010
 У вівторок, 30 березня 2010 року в актовій залі Рівненського обласного центру здоров’я відбувся круглий стіл на тему «Здорове дозвілля – де його знайти?!». Організатором та ініціаторами заходу виступила Громадянська мережа ОПОРА спільно з Рівненським обласним центром здоров’я.

У роботі круглого столу прийняли участь:
Андрій Токарський – член координаційної ради Громадянської мережі ОПОРА;
Галина Кульчинська – заступник міської голови з гуманітарних питань; Григорій Зарічнюк – начальник Рівненського МВ УМВС;
Михайло Симонович – підлітковий нарколог;
Анатолій Бондарчук – координатор громадського моніторингу в рамках круглого столу «Здорове дозвілля – де його знайти?!», Громадянська мережа ОПОРА;
Олександр Поліщук – ініціатор громадської кампанії «За тверезе та безхмарне дитинство», журналіст.
В ході дискусії учасники круглого столу обговорили проблеми впровадженням Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв» та «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» в Рівному. Необхідність дотримання і виконання вищезгаданих законів, зокрема, закладами громадського харчування міста Рівного. Також значну увагу було присвячено напрацюванню дієвих механізмів контролю за дотриманням вищезгаданих законів за участю, як органів місцевого самоврядування, так і громадськості Рівного.
Напочатку Бондарчук Анатолій підвів підсумки проведеного Громадянською мережею ОПОРА моніторингу закладів харчування міста Рівного на предмет дотримання ними вищезгаданих законів. За результатами якого, було встановлено, що у 80% (8 з 10) закладах харчування, які стали об’єктом моніторингу, розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння, у 90% (9 з 10) – відводиться не менше 50% площі торгових залів таких закладів для обслуговування осіб, які не палять, а в 10% (1 з 10) – місця для куріння або відсутні або не облаштовані відповідно до вимог чинного законодавства. Це дає підстави стверджувати, що не всі заклади харчування Рівного сьогодні дотримуються положень вищезгаданих нормативно-правових актів.
Олександр Поліщук, ініціатор громадської кампанії «За тверезе та безхмарне дитинство», розповів, що в Рівному молодь і далі продовжує пити і курити в громадських місцях. Незважаючи на те, що в новій редакція Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв» чітко вказано в яких місцях заборонено вживання пива та куріння тютюнових виробів.
Шкідливі наслідки вживання пива та до чого воно призводить про це розповів Михайло Симонович, підлітковий нарколог . Зокрема, він наголосив на шкідливості його для чоловіків такими словами: «Хочеш стати жінкою – Пий ПИВО!». Також він пояснив причину збільшення кількості залежної молоді від вживання алкоголю: « … засилля реклами пива в Україні, суть якої зводиться до того, що пивне життя прекрасне і легке; хибних уявлень, що пиво не є повноцінним алкогольним продуктом; приклад старшого покоління, адже не є секретом той факт, що жодне свято в середньостатистичній українській родині не обходиться без алкоголю».
Начальник Рівненського МВ УМВС Григорій Зарічнюк відзначив, що міліція працює в цьому напрямку та звернув увагу на кількість складених працівниками органів внутрішніх справ протоколів «Про адміністративні порушення щодо паління та розпиття алкогольних напоїв в громадських місцях» з часу набуття чинності вищезгаданих законів України та порівняв їхню кількість за аналогічний період минулого року.
За період з 21 лютого поточного року співробітниками органів внутрішніх справ було складено 253 адміністративних протоколів щодо паління 809 щодо розпиття алкогольних напоїв в громадських місцях. Відповідно 186 та 356 більше у порівнянні аналогічним періодом минулого року.
На думку пана Григорія, закон містить недоліки в тій частині де прописані механізми притягнення до адміністративної відповідальності його порушників. Також він висловив думку, що найкращим покаранням для пияк та курців могли б стати виправні роботи з благоустрою міста.
Галина Кульчинська, заступник міської голови з гуманітарних питань, наголоси, що місцева влада чекає, щоб Кабінет Міністрів України розробив конкретні механізми необхідні для його реалізації даного закону. Натомість пані Галина вже запропонувала провести конкурс серед молоді на створення наочного інформаційного застереження про наслідки вживання алкоголю та тютюнопаління. Щоб це було креативно та для молоді.
Як результат конкретних механізмів контролю розробити зараз не вдалося. Адже наша влада створює закони, а те як їх впроваджувати думає вже потім. Наразі домовились з Григорієм Зарічнюком про розповсюдження інформації стосовно того скільки протоколів «Про адміністративні порушення щодо паління та розпиття алкогольних напоїв в громадських місцях» складається правоохоронними органами та яке покарання за це отримують. Також домовились про розробки певних критеріїв конкурсу щодо наочної інформаційної пропаганди наслідків алкоголізму та куріння разом з владою.
__________________________________________________________________________________
Громадянської мережі ОПОРА