Земля біля траси Київ-Чоп вартує, щоб за неї поборотися

Дата: 23.12.2010

Представники Громадянської мережі ОПОРА та юрист правової асоціації «Паритет» відвідали Гощу для того, щоб надати мешканцям райцентру безкоштовні консультації щодо можливості використання інформаційних запитів та звернень громадян у боротьбі з корупцією та свавіллям чиновників.  Захід відбувався у рамках проекту «Влада через призму інформації», який покликаний сприяти відкритості у роботі державних структур та інформувати населення про  ефективність використання офіційних звернень до органів влади.

– Коли ми  приїхали до Гощі щоб поширити серед населення тематичний посібник «Мовчання не золото», який містив інформацію про те, як використовувати офіційні звернення у боротьбі з бюрократією, корупцією та зловживаннями чиновників, наші аргументи про те, що звернення громадян можуть бути ефективним інструментом у відстоюванні конкретних прав  та свобод сприймалися людьми дуже скептично, – розповідає керівник проекту «Влада через призму інформації» Андрій Токарський. -Нашим завданням було на конкретних приклад показати, що за допомогою офіційних звернень можна контролювати владу та вирішувати серйозні проблеми.

Одним з перших у дієвості  офіційних звернень переконався мешканець Гощі Володимир Смєшков. Він звернувся до ОПОРИ по допомогу у вирішенні проблеми незаконної приватизації земельних ділянок, які перебували у постійному користуванні його родини. З слів чоловіка, понад 30 років його сім’я користувалися земельною ділянкою площею 0,15 Га, що знаходиться біля траси Київ-Чоп. У 2009 році цю землю в чоловіка відібрали.

– У 2009 році, коли батько вкотре звернувся до селищної ради з проханням дати дозвіл на приватизацію землі, йому повідомили, що рішенням Гощанської райдержадміністрації ця ділянка вилучена у нього з користування та передана для приватизації іншій особі, – каже пан Володимир. – Пізніше у районній газеті з’явилося оголошення: «Гощанська селищна рада просить громадян не виконувати весняно-польові роботи на земельних ділянках в урочищі Очисні споруди в напрямку села Чудниці у зв’язку із зміною власників землі!  За довідками звертатись в Гощанська селищну раду». Тобто не тільки у мого батька без його відома відібрали городи, а й у інших мешканців Гощі.

Володимир Смєшков звернувся до Президента із скаргою на дії місцевих чиновників. У своєму листі він повідомив гаранта про те, що йому неодноразово відмовляли у праві приватизувати ділянку, аргументуючи це тим, що вона надана у тимчасове користування. Офіційна перевірка вказаних фактів виявила, що землевпорядник, який відмовляв у приватизації землі, порушував законодавство та надавав не правдиву інформацію, адже згідно документів земля знаходилася у постійному користуванні родини Смєшкових.

Отримавши інформацію про незаконність відмов у приватизації, мешканець Гощі надіслав запит   до Генерального прокурора України з проханням допомогти вирішити проблему та покарати недобросовісних чиновників. Він переконаний, що селищна рада не мала права відмовляти йому у приватизації, адже земля довгий час знаходилася у його постійному користуванні. Більше того, пан Володимир стверджує, що до незаконних дій причетні посадовці не тільки з Гощі, а й з Рівного. На його думку, земельну ділянку площею у понад 4,6 гектари сподобали собі держслужбовці різних рівнів через її вигідне розташування біля траси, а представники Гощанської селищної ради всього лиш виконали побажання обласного начальства і відібрали цю землю у людей.

– Відповідно до частини п’ятої статті 116 Земельного кодексу України, надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом, – цитує законодавство мешканець Гощі. – Гощанська райдержадміністрація розпорядження про вилучення у мене та інших громадян  земельних ділянок не приймала. Письмової згоди на вилучення земельних ділянок ніхто із попередніх власників не надавав.

Зі слів пана Володимира, генеральна прокуратура відправила його звернення на розгляд обласної структури. Та, в свою чергу, повідомила чоловіка, що його заяву розглядатиме районна прокуратура, однак, замість вирішувати проблему, представники  правоохоронних органів почали тиснути на людей, щоб вони не відстоювали свої права і відмовилися від землі.

– До мого батька зателефонували з прокуратури і попросили прийти на розмову, – розповідає Володимир Смєшков. – Оскільки офіційних запрошень не було, він відмовився розмовляти з правоохоронцями. Пізніше дізнався мешканці, які пішли на розмову з прокурором розповідають, що  разом з правоохоронцями там був присутній місцевий землевпорядник. Такий факт вкотре викликає занепокоєння та наштовхує на висновки, що правоохоронці працюють в інтересах  лише чиновників.

Представники ОПОРИ відвідали Гощу і разом з Володимиром Смєшковим відвідали районну прокуратуру. Поспілкуватися особисто з  прокурором Інною Гайдим представникам ОПОРИ завадило судове засідання на яке поспішала правоохоронець. Чиновник пообіцяла зустрітися з членами громадської організації через годину, однак застати прокурора на місці більше не вдалося, а тому за поясненням ситуації гості з Рівного звернулися до помічника прокурора Андрія Беспалого . Як виявилося у розмові, саме він веде справу щодо звернення громадянина про незаконну приватизацію землі. Він пояснив, що людей просили з’явитись в прокуратуру для встановлення факту користування земельною ділянкою. Попри те, пан Безпалий не зміг пояснити, що у прокуратурі робив землевпорядник. На запитання представників ОПОРИ чому людей запрошували по телефону, а не повісткою, як цього вимагає закон, правоохоронець відповів, що повідомлення вони розсилали, але «це було давно і підтверджуючі документи довго шукати». За декілька днів після розмови представників ОПОРИ із заступником прокурора, постраждалі отримали офіційні повідомлення поштою з проханням прийти.

Як розповів Володимир Смєшков, Андрій Безпалий повідомив його про те, що справа про незаконну приватизацію землі вже може бути передана до суду, однак для того, щоб прокуратура могла відстоювати права громадянина необхідно написати офіційного листа із відповідним проханням.

– Я не вірю у незаангажованість правоохоронних органів району, а тому відмовився співпрацювати із прокуратурою, – каже Володимир. – На мою думку, те, що прокурор не надала мені відповіді про хід справи, присутність землевпорядника на незаконній зустрічі з мешканцями Гощі, який, до речі, в приміщенні прокуратури оформляв їх відмову від земельних ділянок свідчить про те, що правоохоронці виконують замовлення чиновників.

Пан Володимир готується звернутися із повторною заявою до Генерального прокурора та Президента з вимогою доручити представлення справи у суді правоохоронцям з іншої області, щоб уникнути можливих проявів корупції та убезпечити себе від незаконних дій представників районної Феміди.

Громадянської мережі «ОПОРА»
тел. 43 07 18