Прокуратура прикриває чиновницьке свавілля?

Дата: 09.06.2011

Мешканець села Гоща Микола Смєшков переконаний, що правоохоронні органи прикривають незаконні оборудки з землею.

 

 

1024×768 Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE

У  2009 році  голова  Гощанської райдержадміністрації Василь Харковець,  за погодження селищної ради, передав для приватизації п’ятьом особам  земельні ділянки над автотрасою європейського значення Київ – Чоп. До цього земля перебувала у постійному користуванні близько  40 мешканців селища, одним з яких був Микола Смєшков. Чоловік розповів, що для нього цей город більше 17 років був чи не єдиним шансом прогодувати сім’ю.

– Більшу частину пенсій я з дружиною витрачаємо на ліки, – каже пан Микола. – Я ветеран Афганістану, дружина пережила три голодомори. Можна сказати, що наша сім’я виживала всі ці роки завдяки продуктам, які ми вирощували на цій ділянці. Потім прийшли люди і сказали, що город нам більше не належить, бо його віддали якимсь панам.

Обурений діями влади, чоловік звернувся до Віктора Януковича з проханням про допомогу. У відповідь він отримав лист в якому повідомлялося, що питання направлене на розгляд до Рівненської облдержадміністрації.

– Влітку 2010 року мені прийшла відповідь з адміністрації, що ділянка у мене вилучена незаконно, адже питання про її вилучення не розглядалось і, що ці висновки передано до Держкомзему, – розповідає пан Смєшков. –  Мені написали, що порушення відбулося, бо селищна рада не повідомила райдержадміністрацію про інших користувачів землі. Однак, це була брехня. Я точно знав, що в райдержадміністрації про нас знали.

Відповідь облдержадміністрації свідчила про те, що чиновники, або не вивчили питання належним чином, або свідомо надали неправдиві дані. Відтак, чоловік вирішив самостійно зібрати докази незаконності прийнятого рішення і звернутися з ними до правоохоронних органів. По-перше, він довів, що чиновники райдержадміністрації свідомо порушили процедуру вилучення землі. Про це свідчить рішення селищної ради (№1114 від 17.09.2008 р.), в якому райдержадміністрації рекомендують виділяти 4.6 гектара землі в урочищі «Очисні споруду»  після того, як ці ділянки будуть вилучені у мешканців.

19 липня 2010 року обласне управління Держкомзему надіслало до Гощанської райдержадміністрації клопотання про приведення у відповідність до вимог чинного законодавства розпорядження про виділення землі в урочищі «Очисні споруди». Адміністрація це клопотання проігнорувала, після чого Держкомзем звернувся до районної природоохоронної прокуратури. Користі від діяльності цієї правоохоронної структури у відстоюванні прав позбавлених землі мешканців досі не видно.

 

Прокуратуру замовляли?

Не добившись справедливості у регіональних чиновників, Микола Смєшков звернувся до Генеральної прокуратури та міністра внутрішніх справ. Від Генерального прокурора звернення спустили спочатку на обласну, а потім на районну прокуратуру, де його залишили без розгляду. В свою чергу, працівники міліції виявили порушення в діях чиновників райдержадміністрації. Свої висновки правоохоронці направили до прокуратури, яка знову не побачила у діях посадовців складу злочину.

Обурений бездіяльністю прокуратури, пан Смєшков вдруге звертається до Генерального прокурора. Цього разу з скаргою на непрофесійність посадовців районної, обласної та природоохоронної прокуратури. У відповідь чоловік отримав відповідь, що його скарга розглядається обласним прокурором. Насправді ж, правоохоронці навіть не намагалися розібратися у ситуації. Про це свідчить лист, в якому наведено неправильні факти по-справі. Так, обласний прокурор перевіряв компетентність своїх підлеглих при вивченні питання щодо виділення ділянки площею 4,429 Га трьом громадянам. Насправді ж, чиновники виділи більше 4,6 Га п’ятьом громадянам, троє з яких мешканці Рівного. Крім цього, у відповіді зазначено, що районною прокуратурою до Рівненського окружного адміністративного суду пред’явлено позовну заяву про скасування розпорядження голови Гощанської районної державної адміністрації та визнання не чинним Державного акту на право власності на земельну ділянку. В той же час, районний прокурор стверджує, що не вбачає складу злочину у діях чиновників. У відповіді обласної прокуратури вказано, що районний прокурор порушила кримінальну справу за фактом заволодіння землею шляхом обману та підробки документів проти одного з п’яти громадян. Проти ще чотирьох власників подібних справ не заводилось.

Крім цих невідповідностей, відповідь обласної прокуратури містила ще близько десяти похибок, які свідчать, що правоохоронці віднеслись до справи халатно, або, свідомо відстоювали певний інтерес. Варто відзначити, що частина потерпілих громадян, після спілкування з правоохоронцями, відмовились від своїх земельних ділянок.

 

На сьогоднішній день, жодна із незаконно вилучених земельних ділянок не повернута їх власникам. Розчарований діями правоохоронців Микола Смєшков звернувся з листом до заступника президента Ганни Герман. Однак, у відповідь отримав чергову відписку.

 

Прес-центр

Громадянської мережі “ОПОРА”

тел. 43 07 18