Оцінки громадських спостерігачів: 2 та 4

Дата: 18.07.2008
Порівняння вступної компанії двох рівненських ВНЗ
 Відповідно до правил прийому 15 липня 2008 року завершився прийом документів до ВНЗ зі статусом національних. А вже 17 липня підсумки прийому документів підводили за головування ректора НУВГП Гурина В.А. в приймальній комісії (ПК) Національного університету водного господарства та природокористування (НУВГП). Під час засідання ПК НУВГП були присутні громадські спостерігачі Рівненського представництва ГМ ОПОРА. Питання до розгляду – рекомендації щодо зарахування на державне замовлення. Ректор повідомив членів комісії про те, що направлено лист до МОН з проханням про збільшення кількості бюджетних місць, оскільки на певних спеціальностях у зв’язку з великою кількістю пільговиків практично втрачено можливість абітурієнтам бути зарахованими за результатами конкурсу сертифікатів.

16 липня приймальною комісією РДГУ були оприлюднені списки рекомендованих до зарахування на місця державного бюджету абітурієнтів з числа випускників підготовчих курсів університету, що згідно правил прийому зараховуються до ВНЗ на підставі суми балів випускних іспитів курсів та результатами сертифікатів ЗНО. Варто відзначити, що через списки зарахованих оприлюднено вичерпну інформацію щодо кількості балів з кожного предмету кожного абітурієнта. За словами заступника голови приймальної комісії Сапсая Г.І. у ВНЗ робота щодо конкурсу сертифікатів є автоматизованою. У комісії приймають документи, достовірність яких згодом перевіряється працівниками юридичного апарату, та вносять дані до комп’ютеру. Поточні дані наприкінці кожного дня завантажуються до спеціального серверу, який і визначає осіб рекомендованих до зарахування. Працівники приймальних комісій не мають доступу до серверу та не можуть вплинути на результат.

 

Загалом варто зазначити позитивну атмосферу в приймальній комісії НУВГП. Заступник голови ПК Сапсай Г.І. завжди знаходить час, щоб все пояснити та дати відповіді на запитання, які виникають у спостерігачів. Нажаль, це не стосується ректора та голову приймальної комісій Рівненського державного університету (РДГУ) Постоловського Р.М.

 

Лише з різницею в один день відбулась перша зустріч з ректорами НУВГП та РДГУ. Обом керівникам був переданий однаковий пакет документів, в якому: лист про початок моніторингової кампанії, інформаційний запит та зразок угоди про співпрацю. Хоча пан Гурін В.А. відмовився підписувати угоду про співпрацю, але у своєму листі до РПГМ ОПОРА проаналізувавши наказ МОН № 284 від 1 квітня 2008 року та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 квітня 2008 року за № 321/15012 повідомив, що у випадку прибуття спостерігачів, йому будуть надані усі необхідні умови для реалізації відповідних повноважень.

 

На противагу цьому ректор РДГУ п. Постоловський чекає наказу з МОН, щоб допустити громадських спостерігачів, які аналізуватимуть перебіг вступної кампанії. За його словами, цього наказу він ще не бачив, і навіть телефонував до МОН, де вказівок допускати спостерігачів до роботи ПК йому ніхто не дав. Нагадуємо, в наказі, що затверджує Положення про громадський контроль чітко прописано про здійснення громадського спостереження, права та обов’язки спостерігачів не лише під час проведення ЗНО, але й в процесі зарахування до ВНЗ, тобто під час вступної кампанії. Відповідно, позиція пана ректора, що найменше, дивує, а в світлі позитивної співпраці з ПК НУВГП є незрозумілою. Адже, якщо один ректор у своєму листі аналізує наказ та згідно нього починає діяти, а інший ректор з цим наказом, який вступив у дію три місяці тому ще не ознайомилося, то чи стосується це МОН? Всім бажаючим пропонуємо ознайомитись з наказом № 284 ТУТ

 

В рамках загальнонаціонального проекту на першому етапі вступної кампанії (прийом документів) був проведений та ще триває екзіт-пол (опитування абітурієнтів на виході з приймальної комісії). Цей процес завершено в НУВГП, а в РДГУ – триватиме до 22 липня, у зв’язку зі специфікою термінів прийому до державних ВНЗ. Щодо організації роботи приймальних комісій, саме це мав на меті екзіт-пол, знову відзначаємо НУВГП, а РДГУ ставимо двійку (за п’ятибальною системою). Величезні черги, запис на «…надцять» днів наперед, прийом документів від 8-10 абітурієнтів протягом дня – саме такими словами можна охарактеризувати перший етап вступу до РДГУ. Ми розуміємо аргументи п. Постоловського, про те, що абітурієнти подають документи іноді на кілька спеціальностей, але НУВГП в тій же ситуації – на понад 5000 заяв трохи більше 2000 «живих людей». Щодо черг: за результатами опитування до НУВГП лише незначний відсоток абітурієнтів стояв в черзі понад 30 хв., натомість до РДГУ – за попереднім записом, приїжджати за декілька днів та навіть це не запобігало 6-8 годинним чергам.

 

Обидва ВНЗ (РДГУ та НУВГП) розмістили всю необхідну інформацію на стендах у ВНЗ. Незрозуміло лише одне, яким чином абітурієнти РДГУ (черги яких знаходились на вулиці і лише під час дощу їх допускали до приміщень ВНЗ) могли отримати всю інформацію?

 

Загалом перебіг вступної кампанія у двох найбільших державних ВНЗ Рівного значно відрізняється. І наостанок хочеться сказати: «НУВГП – 4, адже краще, як то кажуть завжди можна, РДГУ – 2. п. Руслан Михайлович (ректор РДГУ) беріть приклад з НУВГП» (всі оцінки виставлені за 5 бальною шкалою.).

 

Координатор моніторингового проекту
в Рівненській області
Сергій Терентьєв
8093 905-82-22
8067 363-87-72