ОПОРА запускає портал, де можна дізнатися як голосують народні депутати з Рівненщини

Дата: 18.02.2016

Громадянська мережа ОПОРА запустила веб-портал за допомогою якого кожен виборець зможе проаналізувати за що голосують у парламенті народні депутати, які були обрані в мажоритарних округах області або є вихідцями з Рівненщини.

Станом на 15 лютого 2016 року Рівненщину в Верховній Раді представляють п’ять народних депутатів обраних в мажоритарних округах області. Зокрема, ОВО №152 – Олег Осуховський (позафракційний), ОВО №153 – Юрій Вознюк («Народний Фронт»), ОВО №154 – Олександр Дехтярчук («БПП «Солідарність»), ОВО №155 – Василь Яніцький («БПП «Солідарність»), ОВО №156 – Сергій Євтушок (ВО «Батьківщина). Окрім того, ще 4 народні депутати є вихідцями з Рівненщини. Мова йде, про Вадима Сидорчука та Віталія Корчина з «Народного Фронту», про Андрія Лозового з Радикальної партії Олега Ляшка та Юрія Луценка з «БПП «Солідарність».

Ефективність роботи народних депутатів України можна оцінювати за різними критеріями. Наприклад, за кількістю підготовлених законопроектів, надісланих депутатських запитів або звернень, проведених зустрічей з виборцями, відвідуваності пленарних засідань ради та засідань парламентських комітетів, відкритих громадських приймалень тощо. Проте, окрім кількісних показників, потрібно враховувати і якісні – характер розроблених законопроектів та проектів інших актів Верховної Ради, а також їх актуальність. Важливою складовою для оцінки якості роботи депутатів – знати за що вони голосують в парламенті, а за що – не голосують.

Для того, щоб кожен виборець міг це зробити не виходячи з власного дому, Громадянська мережа ОПОРА запустила веб-портал «Вони голосують для тебе» (https://rada4you.org/). За допомогою даного порталу можна проаналізувати за які «політики» голосують депутати. Під терміном «політики» розуміється перелік голосувань за законопроект чи пакет пов’язаних законопроектів, які у сукупності виступають за впровадження у дію конкретної позиції з певного питання. Іншими совами, «політики» – це набори голосувань з питань, які пов’язані між собою.

«Забудь, що говорять політики. Справжню вагу мають лише їхні дії. Слідкуй за тим, як депутати голосують і дізнавайся про їхню справжню позицію щодо питань, які впливають на нас усіх», – зазначено на порталі.

Зокрема, на порталі міститься більше 30 різних політик за які голосували народні депутати, наприклад, за посилення контролю партій над депутатами усіх рівнів, за Бюджет-2016, за протидію дискримінації, за реформу державної служби, за реформу житлово-комунального господарства, за антимонопольну реформу, за медіа реформу тощо.

На веб-порталі можна вести пошук за трьома категоріями: по прізвищу та імені народного депутата, по певних політиках та по проектах Законів та Постанов. Окрім цього, голосування кожного депутата за ту чи іншу політику розподіляється за рівнем підтримки: максимально голосує, послідовно голосує, переважно голосує, голосує, ніколи не голосує та голосує проти лінії партії. Також на сайті відображена відвідуваність депутата в день голосування.

Довідково:

Портал «Вони голосують для тебе» був розроблений OpenAustralia Foundation, незалежною позапартійною неприбутковою організацією. Цей портал базується на ідеї та платформі австралійського проекту They Vote For You, який, у свою чергу, створений на основі британського сайту UK Public Whip site (започаткований Francis Irving та Julian Todd у 2003 році). Велика подяка National Democratic Institute (NDI), чиї пожертви зробили можливим розвиток української версії цього міжнародного проекту.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

_________________________________
Прес-служба