Помічники, номери телефонів та місце прийому виборців або що можна довідатися про депутатів із сайту Рівненської міської ради

Дата: 09.02.2021

За результатами місцевих виборів до Рівненської міської ради VIII скликання було обрано 42 депутати від 7 політичних партій. Про більшість з них станом на 3 лютого уже оприлюднено основну інформацію на сайті міськради. Що особливого публікують про депутатів цього скликання на сайті, а чого до цього часу немає, – довідувалася ОПОРА.

Особливий статус депутата як представника громади вимагає від нього забезпечити відкритість своєї діяльності для суспільства. Для цього Закон України  «Про статус місцевих рад» зобов’язує депутата підтримувати зв’язок зі своїми виборцями, визначити і оприлюднити дні, години та місце прийому виборців, інших громадян; вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення.

Наявність інформації про дні, години та місце прийому депутатів дозволяє нам звернутися із певною проблемою чи пропозицією до обранця. Однак для того, щоб розуміти, які компетенції має депутат, в чому він, можливо, є експертом, а також чи не матиме депутат певного конфлікту інтересів при прийнятті того чи іншого рішення, окрім даних про прийом, на сайті міськради мають бути оприлюднені також і стислі біографічні відомості. Зокрема, про освіту, досвід роботи, поточне місце основної зайнятості, а також про сімейний стан, партійну приналежність. Окрім того, належною практикою також є оприлюднення фотокарток місцевих депутатів.

Наразі на сайті Рівненської міської ради створено належні умови для оприлюднення широкого спектру інформації про депутата. Зокрема, створено розділи «Відомості» (розміщується основна інформація – дата народження, освіта, місце роботи, посада, контакти та інформація про прийом громадян), «Біографія», «Додаткова інформація» та «Помічники-консультанти». Також одразу можна побачити, у складі якої комісії працює депутат, його фракційну та партійну приналежність.

Для депутата Святослава Стельмащука створили і окремий розділ – «Звіти», де депутат розмістив свій звіт перед громадою про діяльність за 2020 рік.

Станом на 4 лютого на сайті міської ради про більшість депутатів вже розміщена основна інформація з фотокартками. Зауважимо, що єдиного підходу до викладу біографічних відомостей у депутатів немає: одні акцентують увагу на громадських досягненнях, інші розповідають про нагороди, хтось детально розповідає про своє навчання ще зі школи, а хтось обмежується поточною зайнятістю.

Щодо способів комунікації депутата з виборцями спостерігається більш-менш схожий підхід: більшість депутатів готові комунікувати як через соціальні мережі, так і поштою чи телефоном. Поштової скриньки для комунікації не залишив Дмитро Котляров, а контактного телефону – Галина Кульчинська, посилань на соціальні мережі – Олександр Іванов, Сергій Рибачок, Любов Романюк, Людмила Туровська, Василь Харковець, Анатолій Чугуєвець та Анна Хлістунова-Шарпар. Поряд з тим, деякі депутати для комунікації вказали, окрім посилань на Facebook, також і посилання на Instagram (Віталій Коваль, Олена Хотенко та Роман Яворський). Та найважливіше те, що стосовно переважної більшості депутатів вже наявна інформація про місце та час прийому громадян. Наразі лише щодо 5 депутатів немає інформації на сайті про місце та час прийому, зокрема, щодо Євгенія Іванішина, Олександра Курсика, Олега Осуховського, Юрія Осіпчука та Анни Хлістунової-Шарпар.

Порівняно з попереднім скликанням міськради на сайті почали публікувати інформацію про помічників-консультантів депутатів, що безперечно цікавить громадськість. Наразі вже щодо 19 депутатів розміщена така інформація. Нагадаємо, що Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» дозволяє кожному місцевому обранцю мати до 5 помічників-консультантів, які працюють на громадських засадах.

Найбільше помічників наразі мають депутатка Тамара Тимощук та депутати Олександр Нестерук і секретар Рівнеради Віктор Шакирзян – по 5. У Тетяни Тимощук це – Любов Стецюк. Юлія Харів, Наталія Стеца, Алла Лобас та Алла Луценко. У Олександра Нестерука – Андрій Велесик, Тетяна Карпухіна, Ніна Нестерук, Олег Кроль та Андрій Корнійчук. У Віктора Шакирзяна – Олесь Лопачук, Микола Бобрик, Павло Дмитришин, Олександр Онопрійчук і Тарас Максименко.

У інших депутатів помічників менше: у Володимира Валявки – 3 (Олег Карпяк, Дмитро Зварич та Ольга Євушко), у Євгенія Іванішина – один (Роман Петролюк), у Олександра Іванова – 2 (Мирослав Черній та Брицюк Олег), у Святослава Клічука – 2 (Наталія Холодова та Ілля Волошин), у Олександри Коваленко – одна (Тетяна Сладковська), у Наталії Майорової – 3 (Наталія Байда, Ірина Бабич та Голюк Марія), у Катерини Марчук – одна (Іванна Одейчук), у Світлани Марчук – одна (Ірина Трало), у Святослава Стельмащука – 2 (Іванна Антонюк та Сергій Боліщук),  у Федора Мисюри – 3 (Юлія Петрук, Валентина Карбівник та Олександр Ходаков), у  Олени Нездюр – 3 (Сергій Сивицький, Микола Нездюр та Павло Руденко), у Любові Романюк – 2 (Олена Манзюк та Людмила Макєєва), у Людмили Туровської – 4 (Микола Довгаль, Руслан Кеда, Сергій Букацький, Тамара Дужич), у Василя Харковця – один (Андрій Розтока), у Олени Хотенко – 3 (Анатолій Кушнір, Олег Ярмолюк, Віталій Павлов), у Юрія Чаборая – 2 (Ірина Жук та Володимир Муляр).

ОПОРА вітає позитивні зміни щодо розширення переліку інформації, яка публікується про депутатів на сайті міськради. Поряд з тим наголошує, що громадськості важливо володіти інформацією про години, місце та час прийому місцевих обранців для забезпечення їх прав та можливості на особистому прийомі донести до депутата свою проблему чи пропозицію. На період карантинних обмежень вважаємо прийнятним варіантом для депутата забезпечити хоча б можливість онлайн-прийому виборців, про що їх завчасно повідомляти.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням.
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в  Рівненській області звертайтесь до Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області, e-mail rivne@opora.org.ua.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 16 міських рад обласних центрів України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» – ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено вебплатформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua  За реалізацію заходів проекту в 15-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.