Прийом виборців депутатами Рівнеради: як потрапити?

Дата: 29.07.2021

Щоб звернутися з певною проблемою чи пропозицією до місцевих обранців на особистому прийомі, треба знати, де, коли і як він відбувається.

Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачає, що депутат повинен визначити і оприлюднити дні, години та місце прийому виборців, інших громадян; вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення.

На сьогоднішній день існує декілька інформаційних майданчиків, які найчастіше використовують місцеві обранці Рівного для повідомлення громадян про здійснення прийому. Основний серед них – Інформаційний портал депутатів Рівненської міської ради, де в профайлі кожного обранця міститься інформація про прийом та контактні дані. Вичерпну інформацію про прийом громадян на порталі (адресу приймальні, графік прийому та контактні відомості) можна знайти у 41 депутата Рівненської міської ради з 42. Відсутні місце, час прийому, а також номер телефону у депутатки від фракції «Батьківщина» Галини Кульчинської.

Також для інформування про приймальні деякі депутати використовують соціальну мережу Facebook і в окремих випадках – друковані видання. Хорошою практикою є інформування про прийом депутатів на тиждень на FB-сторінках партії. Так роблять «Рівне Разом» та «Європейська солідарність».  «Рівне Разом» регулярно розміщують окремо по кожному депутату інформацію щодо запланованих прийомів  в громадській приймальні «Рівне Разом», а «Європейська Солідарність» щотижнево оприлюднюють графік прийому усіх депутатів фракції.

Деякі з місцевих обранців додатково інформують про час і місце особистого прийому громадян: Анна Хлістунова-Шарпар (фракція «За Майбутнє») перед кожним особистим прийомом інформує про подію на своїй сторінці у Facebook Віктор Шакирзян (секретар Рівненської міської ради, позафракційний), Святослав Стельмащук, Катерина Марчук, Світлана Марчук (фракція «Рівне Разом»), Олександра Коваленко (фракція «Слуга Народу»), Олена Нездюр (фракція «Батьківщина») періодично розміщують інформацію на власних сторінках у Facebook.

Щодо місць прийому громадян, то вони досить різні та розміщені по всьому місту, оскільки депутати особисто займаються їх підбором. Найбільша кількість депутатів здійснює прийом в офісі чи громадській приймальні партії, а саме 15 (Павло Алексєвич, Андрій Жильчук, Дмитро Котляров. Оксана Майборода, Наталія Майорова, Федір Мисюра, Тамара Тимощук, Роман Денисюк, Зураб Кантарія, Анастасія Кулакевич, Катерина Марчук, Світлана Марчук, Сергій Рибачок, Василь Харковець, Олександр Курсик); 12 депутатів – у самостійно організованих місцях, які використовують винятково для депутатських потреб, вже традиційно це навчальні заклади, бібліотеки, підліткові клуби (Сергій Васильчук, Олена Нездюр, Олександр Нестерук, Любов Романюк, Святослав Стельмащук, Анна Хлістунова-Шарпар, Святослав Клічук, Роман Яворський, Олександра Коваленко, Володимир Валявка, Олександр Іванов); 2 депутати здійснюють прийом у приміщенні міської ради (Володимир Хомко та Олена Хотенко); 11 за місцем роботи (Микола Бляшин, Маріян Года, Олена Нездюр, Людмила Радчук, Тарас Обоїста, Людмила Туровська, Юрій Чаборай, Віктор Шакирзян, Віталій Коваль, Анатолій Чугуєвець, Михайло Жаровський). У двох з 11 депутатів передбачений особистий прийом за основним місцем роботи, це стосується Віктора Шакирзяна (секретар міської ради) та Віталія Коваля (голова РОДА). Проте обидва депутати не розмежовують ці прийоми.

Зібравшись на прийом, громадянам необхідно врахувати, що частина обранців практикує попередній запис і уточнення часу зустрічі, а саме 12 депутатів: Микола Бляшин, Роман Денисюк, Зураб Кантарія, Святослав Клічук, Анастасія Кулакевич (фракція «Голос»), Катерина Марчук, Світлана Марчук, Сергій Рибачок (фракція «Рівне Разом), Олександра Коваленко, Олена Хотенко (фракція «Слуга Народу»), Оксана Майборода (фракція «Європейська Солідарність») та Віктор Шакирзян (секретар Рівненської міської ради, позафракційний). Депутати пояснюють це можливістю спланувати прийом та уникнути скупчення людей в один час, а також дізнатись заздалегідь, у чому полягає питання і краще підготуватись. Такий підхід з однієї сторони для людини – це впевненість, що зустріч відбудеться, однак без попереднього дзвінка є ймовірність не застати депутата в приймальні.

Переважна більшість депутатів здійснює прийом особисто, проте в деяких випадках можна потрапити до помічників таких депутатів як Віталія Коваля, Олени Хотенко, Олександра Іванова, Романа Яворського, Володимира Хомка.

Контакти: Громадянська мережа ОПОРА у Рівненській області, тел. 0631665859, rivne@opora.org.ua.
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням.
Переглянути інформаційні відео про роботу місцевих депутатів можна тут.
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння підвищенню рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 15 міських рад обласних центрів України та міста Києва, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США) та Міжнародного фонду «Відродження».   За реалізацію заходів проєкту в 16-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.