Рівненська облрада врахувала частину пропозицій ОПОРИ щодо публічності роботи

Дата: 22.05.2015

rada oblПитання публічності діяльності органів місцевої влади залишається одним з найбільш проблемних, адже саме через недостатню прозорість громадяни не вірять представникам влади. Понад рік тому, 10 лютого 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА провела у Рівному круглий стіл на тему забезпечення прозорості та відкритості діяльності Рівненської обласної ради, проте керівництво Рівненської облради врахувало лише частину висловлених тоді рекомендацій.

Громадянська мережа ОПОРА у травні 2015 року здійснила повторний моніторинг сайту Рівненської обласної ради й проаналізувала стан виконання висловлених раніше рекомендацій.

Варто відзначити, що частину напрацьованих рекомендацій Рівненська обласна рада виконала. Зокрема з’явилися віртуальні персональні кабінети депутатів обласної ради, де оприлюднена автобіографія депутатів (освіта, місце роботи, членство в партіях, інформація про роботу в комісіях обласної ради, приналежність до фракцій обласної ради та міжфракційних об’єднаннях), а також зазначений графік прийому ними громадян.

Також на сайті Рівненської облради з’явилася інформація про роботу постійних комісій обласної ради, зокрема, склад комісій, предмет відання комісій, перелік доступних для ознайомлення документів, що регламентують роботу комісій, анонси та протоколи засідань комісій.

Крім того, Рівненська облрада почала систематично оприлюднювати нормативно-правові документи, створені обласною радою, а саме рішення, прийняті обласною радою, разом із додатками та супроводжуючими документами, розпорядження голови обласної ради, протоколи та стенограми засідань сесій обласної ради та результати поіменного голосування депутатів окремо за кожним питанням порядку денного сесій.
Проте, частина рекомендацій і досі залишається не виконаною.

Зокрема, на депутатських сторінках інформація про депутатів є неповною. Наприклад, усього з декількох речень складається біографія Степана Молчана, Олександра Чуприни чи Світлани Левицької, а ось біографія Романа Василишина, Юрія Супрунюка чи Олесі Ткачук розписана набагато детальніше.

Крім того відсутні контактні телефони депутатів, адреси електронної пошти, декларації про власні доходи та доходи членів сім’ї, майно та витрати, звіти про роботу (є лише в деяких депутатів, але за 2012 рік) та інформація про участь у роботі засідань обласної ради (відвідуваність, кількість проектів рішень, кількість депутатських запитів, кількість виступів).

Також на сторінках комісій обласної ради відсутні повні дані про відвідування депутатами засідань комісій.
Громадянська мережа ОПОРА відзначає прогрес у реалізації рекомендацій щодо публічності роботи Рівненської обласної ради.

Проте, на думку ОПОРИ, цього не достатньо й рекомендує Рівненській облраді врахувати наступні рекомендації, зокрема, у віртуальних персональних кабінетах депутатів обласної ради оприлюднити:
1. автобіографію депутата (освіта, місце праці, членство в партіях, інформацію про роботу в комісіях обласної ради, участь у фракціях обласної ради та міжфракційних об’єднаннях); (наразі така інформація є не про всіх обласних обранців)
2. контакти депутата (телефон, адресу електронної пошти);
3. декларації про власні доходи та доходи членів сім’ї, майно та витрати;
4. звіти про роботу;
5. інформацію про участь у роботі засідань сесій обласної ради (відвідуваність, кількість проектів рішень, кількість депутатських запитів, кількість виступів).

Також на веб-сторінках для детального висвітлення роботи постійних комісій Рівненської обласної ради потрібно налагодити оприлюднення інформації про відвідування депутатами засідань комісій.

____________________________
Громадянська мережа ОПОРА