У Рівному обговорили проблеми, з якими стикаються демобілізовані бійці АТО

Дата: 11.06.2015

АТО КС3У середу, 10 червня, відбувся круглий стіл на тему: «Інтеграція демобілізованих та комісованих учасників АТО в мирне життя». Організаторами заходу виступили Громадянська мережа ОПОРА та Громадська організація «Психологічна служба Євромайдану».

Основним питанням круглого столу стало надання учасникам АТО пільг, передбачених законодавством.

Зокрема, голова Спілки ветеранів та учасників АТО Рівненщини, Федір Капустинський вказав на загальні проблеми, з якими часто стикаються учасники, та розповів про труднощі отримання земельних ділянок.

АТО КС1

На круглому столі обговорювалась також питання фізичної та психологічної реабілітації учасників АТО.

Зокрема, Олег Філюк розповів про програми: «Будь на коні» та «Арт – майстерня», що сприяють покращенню стану учасників антитерористичних операцій. Перша програма перевірена світовим досвідом і передбачає катання на конях з метою поліпшення психологічного стану людини. Друга ж програма – лише планується – це реабілітація учасників АТО, займаючись гончарством, малярством, музикою тощо.

Юрист, Юлія Щербяк повідомила про підписання Меморандуму адвокатів та нотаріусів задля залучення спеціалістів допомогти учасникам АТО саме в юридичних питаннях: передбачаються безкоштовні консультації, або ж надання послуг за нижчими цінами.

Про те, що на Рівненщині вже виділено 620 га землі на ділянки учасникам АТО розповіла представник Головного управління Держземагентства у Рівненській області Лариса Вакульчук.

Представник громадської ради при Рівненській ОДА Алла Дорошева поінформувала про створення соціальної колегії, де обговорюватимуться питання реабілітації учасників АТО, а саме: соціально-психологічну, професійну, трудову, реабілітацію для дітей учасників та інші.

Як повідомила Тетяна Новорок, заступник директора обласного центру зайнятості, є можливіть фінансової підтримки учасників АТО. Це одноразова виплата для ведення та розвитку підприємницької діяльності або, стаючи на біржу, отримання відсотку від заробітної плати. Для учасників АТО ця сума може досягати до двох тисяч гривень.

АТО КС2

Про оздоровлення дітей учасників АТО зазначила Наталія Чигир, представник управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації. Питання про виділення 1,4 млн. грн. для оздоровлення дітей віком від 7 до17 років виноситиметься на сесію Рівненської міської ради 12 червня. Якщо ж кошти, все – таки, будуть виділені, то у серпні цього ж року планується оздоровити від 400 до 800 дітей.

За словами Олександра Савчука, заступника голови Рівненської ОДА з гуманітарних та соціальних питань, проведення таких заходів є гарним прикладом залучення громадськості до суспільних проблем, адже вони стосуються кожного.

_________________________
Громадянська мережа ОПОРА