Відвідування постійних комісій депутатами Рівнеради

Дата: 04.06.2018

Загальний показник відвідуваності депутатами Рівненської міської ради постійних комісій складає 79,78%. Найвищий показник відвідуваності Постійної комісії з питань науки, освіти, культури, духовного відродження, молоді, спорту, зв’язків з громадськими об’єднаннями та засобами масової інформації – 91,67%

До складу Рівненської міської ради VІІ скликання входять 42 депутати. Усі вони є членами постійних комісій1. Зокрема, найбільше депутатів у складі Постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю («бюджетної комісії»), а також Постійної комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування («земельної комісії») – по 9 членів. Найменша ж кількість народних депутатів (по 3 представника) входить до:

– Постійної комісії з питань науки, освіти, культури, духовного відродження, молоді, спорту, зв’язків з громадськими об’єднаннями та засобами масової інформації;

– Постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства та соціального захисту населення;

– Постійної комісії з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, розвитку місцевого самоврядування, Регламенту, депутатської діяльності та етики.

Відвідуваність постійних комісій депутатами Рівненської міської ради VII скликання (жовтень 2015 року – грудень 2017 року)

Лідером по відвідуванню засідань постійних комісій є Поліщук Назарій (голова Постійної комісії з питань міського господарства), який не пропустив жодного засідання. Не відвідали по одному засіданню постійних комісій, до складу яких входять, такі депутати:

– Ковалець Ігор (голова Постійної комісії з питань економічного розвитку, промисловості, інвестицій, підтримки підприємництва та регуляторної політики);

– Лащук Анатолій (член Постійної комісії з питань транспорту, зв’язку та екології);

– Нестерук Олександр (голова Постійної комісії з питань транспорту, зв’язку та екології);

– Романюк Любов (член Постійної комісії з питань науки, освіти, культури, духовного відродження, молоді, спорту, зв’язків з громадськими об’єднаннями та засобами масової інформації);

– Туровська Людмила (голова Постійної комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування).

Найгірше відвідують засідання постійних комісій Бабат Олександр (член Постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю) – відвідав менше 18% усіх засідань, Муляренко Олексій (член Постійної комісії з питань транспорту, зв’язку та екології) – відвідав лише 43% засідань та Немеш Василь (член Постійної комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування) – відвідав 46% засідань.

Найкраще депутати відвідували засідання Постійної комісії з питань науки, освіти, культури, духовного відродження, молоді, спорту, зв’язків з громадськими об’єднаннями та засобами масової інформації (91,67%), Постійної комісії з питань економічного розвитку, промисловості, інвестицій, підтримки підприємництва та регуляторної політики (89,73%) та Постійної комісії з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, розвитку місцевого самоврядування, Регламенту, депутатської діяльності та етики (84,26%).

Найгірші показники у депутатів Постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю (74,19%), Постійної комісії з питань міського господарства (79,71%), а також  Постійної комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування та Постійної комісії з питань транспорту, зв’язку та екології (80,36%).

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала також відвідуваність голів постійних комісій.

Відвідуваність постійних комісій депутатами Рівненської міської ради в розрізі фракцій політичних партій

Найкращі показники відвідування депутатів, що входять до фракції «Громадський контроль» – 91,34%, фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 88,06%  та фракції «Українське об’єднання партіотів – УКРОП» – 86,36%. Найгірша відвідуваність прослідковується у депутатів фракції «Радикальна партія Олега Ляшка» – 65,06% та фракції ВО «Батьківщина» – 67,87%. Показник відвідуваності позафракційних депутатів – 82,31% 2.

Перш ніж робити висновки, потрібно також враховувати кількість депутатів, що входять до фракцій та кількість засідань кожної з постійних комісій. Однак, важливо пам’ятати основне завдання, чому депутати відвідують ці комісії. Найважливішим залишається конструктивна робота у цих комісіях та сприяння виконанню, на основі роботи в комісіях, справедливих рішень.

1Оцінка відвідуваності депутата Паладійчука Сергія (колишній голова Постійної комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю) проводилось до 16 червня 2016 року (16 червня 2016 року на сесії Рівненської міської ради депутата було обрано секретарем міської ради).

2Оцінка відвідування депутатів Стельмащука Святослава та Чубай Тетяни проводилась, як позафракційних (14 вересня 2017 року на сесії Рівненської міської ради депутати вийшли з фракції «Громадський контроль»).

За додатковою інформацією звертайтесь:

Олена Чудінович

Громадянська мережа ОПОРА

тел. +38 096 16 91 419

e-mail rivne@opora.org.ua

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). За реалізацію проекту в Рівненській області відповідає РОО ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».