Як відвідують засідання ВРУ та засідання парламентських комітетів народні депутати з Рівненщини

Дата: 22.05.2015

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як народні депутати з Рівненської області відвідують засідання Верховної Ради України та засідання парламентських комітетів, до складу яких їх обрано.

Ефективність роботи народних депутатів можна оцінювати за різними критеріями. Наприклад, за кількістю підготовлених законопроектів, надісланих депутатських запитів або звернень, проведених зустрічей з виборцями, відкритих громадських приймалень тощо. Окрім кількісних показників, також потрібно враховувати і якісні показники, наприклад, визначати проаналізувати характер розроблених законопроектів та проектів інших актів Верховної Ради, а також їх актуальність. Зокрема, важливою складовою роботи кожного депутата є відвідуваність депутатом пленарних засідань сесії Верховної Ради України та засідань парламентських комітетів.

Присутність на засіданнях Верховної Ради України та засіданнях комітетів ВРУ – це прямий обов’язок народних депутатів згідно з ст.24 п.3 Закону України «Про статус народного депутата», бо «кожен народний депутат зобов’язаний бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України, а також її органів, до складу яких його обрано». У ст. 24 п.9 даного Закону конкретизовано, що народний депутат зобов’язаний бути присутнім на засіданнях комітету та підкомітету, до складу яких його обрано, та брати участь у їх роботі.

За підсумками парламентських виборів 2014 року до Верховної Ради України було обрано 9 народних депутатів, які ідентифікують себе з Рівненщиною, з-поміж них, п’ятеро обрано у мажоритарних округах, ще чотирьох – за партійними списками.

vidviduvanist rivne

Олег Осуховський (позафракційний), який переміг у виборчому окрузі №152 (м. Рівне) був присутній на всіх з 58 пленарних засіданнях сесії Верховної Ради України, а також на всіх з 22 засідань Комітету з питань запобігання та протидії корупції (згідно даних Протоколів №1-22 засідань Комітету). Показник відвідуваності депутата становить 100%.

Юрій Вознюк (Народний фронт), який балотувався у виборчому окрузі №153 (м. Рівне та м. Острог, Рівненський, Острозький, Гощанський та Корецький райони) був присутній на 49 з 58 пленарних засіданнях Верховної Ради та на 12 з 15 засіданнях Комітету з питань податкової та митної політики (згідно Протоколів №1-15 засідань Комітетів). Показник відвідуваності депутатом пленарних засідань парламенту становить 84%, засідань Комітету – 80%.

Народний депутат Олександр Дехтярчук («Блок Петра Порошенка»), який був обраний у виборчому окрузі №154 (м. Дубно, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський та Демидівський райони) був присутній на 56 з 58 пленарних засіданнях парламенту та на всіх 15 засіданнях Комітету з питань державного будівництва регіональної політики та місцевого самоврядування (відповідно до даних Протоколів №1-15 засідань Комітету). Показник відвідуваності депутатом пленарних засідань парламенту становить 97%, Комітету – 100%.

Василь Яніцький («Блок Петра Порошенка»), який балотувався у виборчому №155 (м. Кузнецовськ, Дубровицький, Володимирецький, Зарічненський та Рокитнівський райони) був присутній на 52 з 58 пленарних засіданнях Верховної Ради та на 16 з 17 Комітету з питань правової політик та правосуддя (згідно Протоколів №1-17 засідань Комітету). Показник відвідуваності депутатом пленарних засідань парламенту становить 90%, засідань Комітету – 94%.

Народний депутат Сергій Євтушок (ВО «Батьківщина»), який був обраний у виборчому окрузі №156 (Сарненський, Березнівський та Костопільській райони) був присутній на 52 з 58 пленарних засіданнях Ради та на всіх 8 засіданнях Комітету з питань транспорту (згідно Протоколів №1-8 засідань Комітету). Показник відвідуваності депутатом пленарних засідань парламенту становить 90%, засідань Комітету – 100%.

Перший номер виборчого списку партії «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко був присутній на 19 з 58 пленарних засіданнях ВРУ та на 6 з 17 засіданнях Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (згідно Протоколів №1-17 засідань). Показник відвідуваності депутатом пленарних засідань парламенту становить 33%, Комітету – 35%.

Андрій Лозовий обраний за списками Радикальної партії був присутній на 31 з 58 пленарних засідань парламенту та на 10 з 17 засіданнях Комітету з питань правової політики та правосуддя (згідно даних Протоколів №1-17 засідань Комітету). Показник відвідуваності депутатом засідань ВР становить 53%, засідань Комітету – 59%.

Народний депутат Вадим Сидорчук обраний за партійними списками Народного фронту відвідав 56 з 58 пленарних засіданнях Верховної Ради та на 14 з 15 Комітет з питань податкової та митної політики (згідно Протоколів №1-15 засідань Комітету). Показник відвідуваності депутатом пленарних засідань парламенту становить 97%, засідань Комітету – 93%.

Ще один народний депутат обраний за списками Народного фронту Віталій Корчик був присутній на 54 з 58 пленарних засіданнях парламенту та на всіх 8 засіданнях Комітету з питань транспорту (згідно даних Протоколів №1-8 засідань Комітету). Показник відвідуваності депутатом пленарних засідань ВР становить 93%, засідань Комітету – 100%.

Варто зазначити, що окрім інформації про відвідуваність пленарних засідань Верховної Ради України та відвідуваності парламентських комітетів в кожному електронному кабінеті народного депутата, що знаходиться на сайті http://rada.oporaua.org можна ознайомитися з інформацією про те, як депутат голосує, переглянути перелік його помічників та майнову декларацію, дізнатися кількість поданих законопроектів, депутатських запитів, а також ознайомитися з текстом його виступів.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

__________________________
Громадянська мережа ОПОРА