Індекс публічності Рівного у 2017 році – 60,4%

Дата: 04.07.2018

Резюме міста:

За підсумками проведеного моніторингу індексу публічності органів місцевого самоврядування у 2017 року місто Рівне з показником 60,4 % займає 16 місце та очолює категорію обласних центрів з низьким рівнем публічності влади. Загалом у дослідженні брали участь 24 муніципалітети. У порівнянні з попередніми роками показник публічності міста зріс (57,2 % та 12 місце у 2016 році та 52% і 13 місце  у 2015 році).

У розрізі суб’єктів місцевого самоврядування, найменш публічними виявилися органи виконавчої влади з показником 50%. Міський голова має показник  63%, депутати Рівненської міської ради – 68%.

Однією з причин того, що місто Рівне поступається своїм місцем у рейтингу іншим обласним центрам, є значний прогрес у збільшенні публічності, прозорості та відкритості влади інших міст – Івано-Франківська, Києва, Луцька, Вінниці, Львова, Чернівців, Чернігова, Миколаєва, Краматорська, Херсону, Сєвєродонецька, Тернополя, Кропивницького, Сум та Хмельницького.

За підсумками 2017 року публічність міського голови склала 63% (саме такий показник був і у 2016 році). На офіційному сайті Рівненської міської ради та її виконавчого комітету, як і минулого року, наявна інформація про план стратегічного розвиту міста, генеральний план міста, статут територіальної громади. Доступна інформація і про заступників міського голови, про підрозділ, який відповідає за налагодження співпраці з організаціями громадянського суспільства. Всі розпорядження міського голови вчасно оприлюднюються на сайті міської ради. В 2017 році міський голова ініціював соціологічне опитування щодо ряду питань, які турбували рівнян (якою має бути новорічна ялинка; чи потрібно демонтувати пам’ятник Олеко Дундичу у парку; чи зносити «черепашки» (незаконно встановлені гаражі для машин)). Разом з тим, міський голова не виступав ініціатором громадських обговорень (громадських слухань, загальних зборів) протягом 2017 року. Міський голова має також свій окремий сайт, де інформує рівнян про свою діяльність.

На сайті Рівненської міської ради відсутні декларації про доходи міського голови разом з тим, їх можна знайти на сайті НАЗК. Окрема процедура прийому міським головою ініціативних груп громадян чи інших груп інтересів (громадських об’єднань, профспілок, релігійних організацій тощо) відсутня.

Публічність діяльності виконавчих органів Рівненської міської ради оцінена на рівні 50% (показник 2016 року також становив 50%). На веб-сайті немає інформації про пільги для різних категорій населення та різних видів послуг, немає інформації, що містить формули розрахунку тарифів на комунальні послуги, не оприлюднено програму соціально-економічного розвиту міста на короткостроковий період (1 рік). Протягом останнього року не відбулося поступу у оприлюдненні інформації у форматі відкритих даних – досі немає окремого порталу відкритих даних, жодного набору даних, які мають бути оприлюднені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, на сайті Рівненської міської ради не оприлюднено. Підзвітність виконавчих органів перед громадою недостатня, далеко не всі рішення публікуються на сайті міськради вчасно. Частково відсутня інформація про організаційну структуру, місії, функції, повноваження, основні завдання, напрями діяльності та фінансові ресурси департаментів, відділів, управлінь та комунальних підприємств. Процес створення наглядових рад не розпочався при жодному з комунальних підприємств. Також не здійснювалася перевірка незалежними аудиторами річної фінансової звітності комунальних підприємств.

Серед кращих практик відкритості, які були запроваджені у 2017 році можна назвати можливість громадян бути присутніми на засіданнях виконавчого комітету, вільно висловлювати свою думку. Анонси про час і місце таких засідань завчасно публікуються на офіційному сайті Рівненської міської ради.

Варто відзначити незначний прогрес в публічності депутатського корпусу. В 2017 році індекс публічності депутатів Рівненської міської ради склав 68% (60% в попередньому році). Мешканці можуть без попереднього повідомлення бути присутнім на сесії Рівненської міської ради. Більшість депутатів проводять регулярний прийом виборців у визначений час та відведеному місці. На сайті Рівненської міської ради розміщено актуальні звіти про роботу значної частини депутатів міської ради. Разом з тим, не оприлюднюється інформація (звіт) про кількість коштів, виділених з депутатських фондів на потреби громадян. Не зазначена інформація на сайті ради про майновий стан депутатів (декларації про майно, доходи і витрати), але на сайті НАЗК така інформація доступна.

В міській раді регулярно ведеться он-лайн відеотрансляція засідань сесії, разом з тим архіви відеозаписів попередніх засідань на сайті не зберігаються, їх можливо знайти лише в ЗМІ. На сайті міської ради оприлюднюється інформація про графіки засідань постійних депутатських комісій, рішення про скликання сесії ради та проекти порядку денного. Всі проекти рішень вчасно оприлюднюються на сайті, там же розміщуються і результати поіменних голосувань.

Для підвищення рівня публічності органам місцевого самоврядування Рівного варто оперативно запроваджувати нові ефективні практики врядування. Зокрема, запровадити просту та оперативну он-лайн взаємодію міського голови та інших представників міської влади із мешканцями. Варто покращити комунікацію мера з мешканцями Рівного через більш активну участь голови у громадських ініціативах, налагодити комунікацію через сучасні методи ведення діалогу (соціальні мережі, відведення спеціальних годин для прийому громадських активістів). Також міський голова повинен звітувати про свою роботу на відкритій зустрічі перед територіальною громадою не рідше одного разу на рік. Виконавчим органам варто оприлюднювати інформацію у форматі відкритих даних: наразі, така інформація відсутня на сайті Рівненської міської ради взагалі. Депутатам Рівненської міської ради варто здійснювати регулярні звітування перед виборцями про свою діяльність на відкритій, раніше анонсованій зустрічі, відвідувати всі сесії Рівненської міської ради, брати участь у всіх засіданнях своїх постійних депутатських комісій.

ПРИНЦИП ПРОЗОРОСТІ

Міський голова – 70%

Інформація про міського голову та його діяльність? 40%

Інформація про міського голову представлена в окремому розділі на сайті Рівненської міської ради, що містить посилання на сайт міського голови та його розпорядження. Зокрема, на сайті Рівненської міської ради відсутня повна інформація про міського голову. Серед контактних відомостей: адреса міської ради (33028, м. Рівне, вул.Соборна,12 а) та e-mail (nzag@city-adm.rv.ua).

На офіційному сайті міського голови Рівного зазначено біографічні дані  – дата народження, освіта, досвід роботи, сімейний стан, інформація про несудимість, фото, партійна приналежність мера. Номери засобів зв’язку, адреса електронної пошти, поштову адресу та робочий кабінет відсутні. Електронна декларація за 20152016 та 2017 роки доступна на веб-сторінці Національного агентства запобігання корупції. Однак на офіційному сайті ради та міського голови відсутні декларації за 2016 та 2017 рік (є декларації за 2011 – 2015 роки).

Однак, в цьому окремому розділі, присвяченому інформації про міського голову відсутня інформація про повноваження та функції міського голови. Графік прийому громадян зазначено, однак особливості процедури запису на прийом до міського голови тут не вказано. Зокрема, на його сторінці є розділ «Інтернет приймальня», де мешканець може залишити лист міському голові. Потім за вказаними контактними даними має зв’язатися уповноважений працівник виконавчого органу, компетентного у питанні, порушеному у зверненні.  Разом з тим, міський голова не практикує регулярно взаємодіяти з журналістами (брифінги, прес конференції, прямі ефіри, неформальні зустрічі зі ЗМІ). Інформація про діяльність міського голови систематично з’являється на веб-сайті ради.

Безпосереднім інформуванням мешканців про діяльність міської ради і, в тому числі, міського голови, займається прес-служба Рівненської міської ради. В середньому, на сайті публікується не більше двох новин на тиждень, що висвітлюють заходи за участю міського голови.

Інформація про служби міського голови та кадрова політика ?78%

У Володимира Хомка є чотири заступники (Олексій Хмилецький, Віталій Герман, Сергій Васильчук та Галина Кульчинська) та один радник Олег Самчук. На веб-сайті є фото кожного заступника, однак немає інформації про радника щодо сфери відповідальності, досвіду роботи, часу перебування у цьому статусі.

Майже незмінною залишається структура сайту, а отже, як і в попередні роки, контактну інформацію усіх працівників міської ради та більшості підпорядкованих їй структур можна знайти у відповідному розділі на порталі Рівненської міської ради – «Доступ до публічної інформації». Розділ містить достатньо вичерпну інформацію про службовців – прізвище та ім’я, посаду, номер телефону, адресу підрозділу та електронну скриньку.

Детальна інформація про порядок та умови проходження конкурсу на заміщення вакантних посад, вимоги до кандидатів та перелік необхідних документів наведена в Регламенті Рівненської міської ради. Зокрема зазначено, що:

– інформація про вакантні посади та вимоги щодо них публікується у засобах масової інформації та на офіційному сайті міської ради;

– конкурси на заміщення вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування проводить конкурсна комісія по організації і проведенню конкурсу при прийнятті на роботу у виконавчі органи Рівненської міської ради;

– рішення про призначення на посаду приймається міським головою на підставі пропозиції конкурсної комісії та за результатами спеціальної перевірки

Оголошення про всі наявні конкурси на заміщення вакантних керівних посад оприлюднюються в друкованому виданні «Сім днів». Протокол засідання конкурсної комісії про результати конкурсів на заміщення вакантних посад відсутній у вільному доступі – отримати його можна лише за запитом на інформацію.

Основні програмні (концептуальні) документи муніципалітету ?70%

На офіційному сайті Управління економіки Рівненської міської ради наявний Стратегічний план економічного розвитку міста РівнеСтратегічний план економічного розвитку міста Рівне розроблено у жовтні 2006 року. Цей документ визначає пріоритетність оперативних цілей двох планів дій: 1) розвиток малих і середніх підприємств та інфраструктури бізнесу та 2) залучення інвестицій. Також, у цьому ж розділі розміщена інформація про хід виконання  Стратегічного плану за І півріччя 2017 року.

Програма соціально-економічного розвитку міста Рівного на 2015-2019 роки, затверджена рішенням Рівненської міської ради №4904 від 26.02.2015. Останні зміни та доповнення були затверджені рішенням міськради №4198 від 19.04.2018 року. У документі визначені пріоритетні завдання програми, шляхи досягнення мети та очікуваний результат.

Генеральний план міста Рівне знаходиться на сайті Рівненської міської ради та сайті Управління містобудування та архітектури виконавчого комітету Рівненської міської ради. Окрім цього, на сайті ради є опорний план міста, план зонування, схема планувальних обмежень, зони охорони пам’яток та схеми організації руху транспорту.

У Рівному розроблений Геопортал відкритих даних, що містить:

  • популярні карти (генеральний план, дані земельного кадастру, червоні лінії, соціально-культурні об’єкти, зонування території, документи дозвільного характеру, реєстр адрес, вулиць та інших поіменованих об’єктів, зони охорони об’єктів культурної спадщини, топографічний план 1:2000, планувальні обмеження, моніторинг забудови);
  • реєстри дозвільних документів (реєстр містобудівних умов та реєстр будівельних паспортів).

Розділ «Бюджет» можна відшукати на сайті Рівнеради (розділ «Місто Рівне», підрозділ «Бюджет міста») та сайті Управління економіки міста. У першому випадку наявні рішення про зміни до бюджету міста на 2017 рік, а в другому – також виконання бюджету (рішення №2499 від 16 березня 2017 року). Однак, актуальної редакції бюджету у цьому розділі немає. Також важко прослідкувати всі зміни, внесені до цієї ухвали, адже усіх редакції документу  немає в окремому розділі.

Варто відзначити, що на даний час розробляється Стратегія міста Рівне за участю усіх зацікавлених сторін.

В місті діє система електронних петицій. В Рівненській міській раді відсутній документ, який визначає пріоритетні напрямки розвитку сфери відкритих даних. Також в Рівненській міській раді не запроваджена система управління якістю (ISO).

Нормативні документи муніципалітету ?94%

На сайті Рівненської міської ради в розділі «Місто Рівне» є однойменний підрозділ «Статут територіальної громади міста Рівне», де розміщений відповідний документ та зміни до нього. Статут регулює права, обов’язки та форми участі членів міської територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення. Регламентовані Статутом інструменти громадських слухань, загальних зборів, місцевих ініціатив, консультативних дорадчих органів, громадського бюджету дають широкі можливості для участі громадськості Рівного в обговоренні, консультуванні та прийнятті рішень.

У пошуковиках документів Рівненської міської ради – розпорядження міського голови та  рішення міської ради можна здійснити пошук відповідно до дати, назви, слів з тексту тощо.

У 2017 році вдруге у Рівному було реалізовано конкурс громадського бюджету міста. Положення та Міська цільова програма про проведення цього конкурсу були затверджені рішенням Рівненської міської ради №1456 від 18 серпня 2016 році. За результатами його реалізації у 2016 році були внесені зміни у 2017 році. Загальний обсяг громадського бюджету м. Рівного становить не менше 10 млн. грн. У 2017 році з 86 проектів переможцями стали 24, загальною сумою їх реалізації в 8 933 518 грн.  До голосування долучилася 5 347 жителів міста. З усіма проектами, які були подані та тими, які отримали найбільшу кількість голосів, й статистичними даними можна ознайомитися на платформі «Громадський бюджет».

Рівненською міською радою не затверджений нормативний документ, що регулює порядок доступу до відкритих даних.

Виконавчі органи влади – 49%

Інформація про виконавчі органи та їх керівників? 67%

На офіційному сайті Рівненської міської ради частково представлена інформація про повноваження, місцезнаходження, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти, графік роботи виконавчих органів Рівненської міської ради та її районних адміністрацій. Зокрема, представлена інформація про структурні підрозділи: 21 управління та 13 відділів.

Структура виконавчих органів муніципалітету, затверджена ухвалою міської ради, не представлена на веб-сторінці міської ради. Водночас тут наявна вичерпна інформація про керівників виконавчих органів: прізвище, ім’я та по батькові, короткі службові номери телефону та адреса електронної пошти структурного відділу. Загалом така інформація дає змогу мешканцям Рівного дистанційно познайомитися з посадовцями міської ради.

На сайті представлено короткі біографічні дані (освіта та досвід роботи, сімейний стан, судимість, партійна приналежність) чотирьох заступників міського голови. Найменше інформації про заступницю міського голови Галину Кульчинську. Наявна також інформація про місцезнаходження, поштову адресу, номери засобів зв’язку (адреса електронної пошти зазначена лише у заступника міського голови Віталія Германа).

Розпорядженням міського голови Рівного  №1-р від 3 січня 2017 року, окремо представлено зведений графік прийому громадян з особистих питань секретарем міської ради, заступниками міського голови, керуючими справами виконкому в 2017 році. Не повністю оприлюднена інформація про графік прийому громадян керівниками виконавчих органів та процедуру запису.

З 2016 року декларації про майно, доходи і витрати посадовців оприлюднюються на сайті НАЗК, однак цієї інформації немає на сайті Рівненської міської ради. На сайті НАЗК оприлюднено декларації усіх заступників.

В останні роки на веб-сторінці ради оприлюднюється щораз більше інформації про підприємства, установи та організації, що належать до сфери управління міської ради. Причому, тут наявна інформація про керівників (хоч і не всіх), їхні повноваження, контактні дані, окремі фінансові звіти.

В повній мірі на сайті ради також оприлюднена інформація про підприємства, установи та організації (керівники, контактна інформація, сфера діяльності), що належать до сфери управління виконавчих органів.

Інформація про виконавчий комітет міської ради? 88%

На сайті міської ради наявна інформація про адресу, номери засобів зв’язку керуючого справами, проте відсутня  електронна адреса.

В повній мірі оприлюднена інформація про персональний склад виконавчого комітету ради, повноваження виконавчого комітету та інформація про місце та час засідань виконавчого комітету.

Рішення та документація виконавчих органів ?52%

Згідно ЗУ «Про доступ до публічної інформації» передбачено, що проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття. На веб-сайті ради вчасно оприлюднюється інформація, що містить рішення, проекти рішень виконавчого комітету, проекти регуляторних актів. Усі рішення виконавчого комітету можна знайти за: «періодом», «діапазоном номерів» та ключовими словами.

Проекти регуляторних актів оприлюднюються на сайті ради. Також публікуються прийняті регуляторні акти та щорічні звіти про здійснення державної регуляторної політики.

Що стосується оприлюднення інформації щодо закупівель, що здійснюються різними юридичними особами Рівненської міської ради, то така інформація публікується у розділі «Тендерні закупівлі», а також на сайті prozorro.gov.ua.

Інформація про послуги, що надаються комунальними підприємствами оприлюднюється без деталізації такої інформації та зазначення вартості послуг.

Не вдалося виявити інформації про пільги для різних категорій населення та різних видів послуг, про формули розрахунку тарифів на комунальні послуги (є гіперпосилання на тарифи житлово-комунальні послуги в місті Рівне), а також Програму соціально-економічного розвитку міста на короткостроковий період (1 рік) з усіма необхідними додатками.

На офіційному веб-сайті ради оприлюднено «Міські програми енергозбереження», що має пряме гіперпосилання на сайт Управління економіки міста з переліченими програмами. На жаль, тексти цільових програм не представлені для ознайомлення в на сайті Рівненської міської ради, однак вони опубліковані на сайті Управління економіки міста у розділі «Програми розвитку».

У 2017 році збільшилася кількість наборів даних, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835 мають публікуватися у форматі відкритих даних. Однак на офіційному веб-сайті не оприлюднюються такі набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних.

Також на веб-сайті ради не забезпечена зручна та зрозуміла система пошуку інформації: може здійснювати пошук за ключовими словами, проте у відповідь часто не надається потрібна інформація.

Комунальне майно та земля муніципалітету ?34%

Рівненською міською радою у ЗМІ та на веб-сайті ради/відповідного управління не оприлюднені результати земельних торгів. Перелік незадіяних земельних ділянок і майнових об’єктів (приміщень) комунальної форми власності, які можуть бути передані в користування, перелік земельних ділянок, що пропонуються для здійснення забудови, перелік об’єктів комунальної власності, реєстр боргових зобов’язань суб’єктів господарювання комунальної власності не оприлюднені у форматі відкритих даних. Міською радою не прийняте рішення про порядок утворення, організації діяльності та ліквідації наглядової ради унітарних комунальних підприємств.

Рівненською міською радою не оприлюднена фінансова звітність суб’єктів господарювання комунальної власності за 2017 рік. Маршрути перевезення пасажирського автомобільного транспорту, інформацію про рекламні засоби і відомості щодо комплексних (територія всього міста) схем розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності оприлюднені, проте не у форматі відкритих даних, тобто у такому форматі, що не дає змогу належним чином аналізувати оприлюднені дані.

В Рівненській міській раді створений містобудівний кадастр та відповідна служба, оприлюднено перелік перевізників, що надають послуги пасажирського автомобільного транспорту, маршрути перевезення, перелік розповсюджувачів реклами, що отримали дозвіл на розміщення зовнішньої реклами, інформацію про рекламні засоби

Депутати і рада – 71%

Інформація про депутатів міської ради? 42%

На сайті розділ «Депутати Рівненської міської ради» можна відшукати не одразу («Міська рада» → «VII скликання» → «Депутати рівненської міської ради»).

У вільному доступі оприлюднені детальні біографічні дані усіх 42 депутатів Рівненської міської ради сьомого скликання, а саме – фракційна приналежність, освіта, професійна і громадська діяльність, трудовий досвід, сімейний стан. Також є широкий спектр інформації, пов’язаної із здійсненням обранцями своїх представницьких повноважень, зокрема, опис депутатських повноважень, членство у постійних комісіях, час і місце прийому громадян, щорічні звіти.

Попри наявність у більшості депутатів інформації про графік здійснення прийому громадян, досі є обранці у профайлах яких така інформація відсутня (Олександр Бабат, Юрій Мітін, Олександр Нестерук), неповна (Немеш Василь) або неактуальна (Святослав Євтушенко, Петро Пожарський). Серйозною проблемою є відсутність контактної інформації для зв’язку з депутатом. Так, лише у третини депутатського корпусу зазначено номери засобів зв’язку, тоді як адреси електронної пошти та офіційного веб-сайту зазначені лише у декого з них.

Після запуску у 2016 році Єдиного державного реєстру декларацій, на Інформаційному порталі у розділі «Декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру» перестали оприлюднювати інформацію про доходи депутатів.

Незважаючи на те, що більшість депутатів Рівненської міської ради активно комунікують з виборцями за допомогою соціальних мереж, однак у їхньому профайлі відсутні посилання на їхні персональні сторінки у соціальних мережах.

Структура та організація роботи представницького органу місцевого самоврядування ?69%

На сайті Рівненської міської ради у вільному доступі розміщено інформацію про структуру і порядок організації роботи представницького органу місцевого самоврядування, зокрема «Регламент Рівненської міської ради VII скликання».

Проект рішення Рівненської міської ради «Про затвердження Положення про постійні комісії VII скликання» перебуває на погодженні. Тому, рада керується Положенням про постійні комісії VI скликання, затвердженого рішенням Рівнеради №158 від 20 січня 2011 року, оскільки рішення про його скасування не приймалося (відповідь на запит).

На веб-сайті ради оприлюднено Положення про роботу постійних депутатських комісій, графіки засідань постійних депутатських комісій не оприлюднюються. Не оприлюднена повна інформація про депутатів та межі округів (карта), інформація про місцезнаходження, поштову адресу, номери засобів зв’язку та електронної пошти секретаріату ради, відомості про біографічні дані, повноваження, графік секретаря ради.

У публічному доступі на сайті оприлюднена актуальна інформація про персональний склад семи депутатських фракцій та позафракційної групи, а також керівний склад і їх контактні дані.

Також на офіційному веб-сайті ради оприлюднена актуальна інформація про кількісний і персональний склад усіх восьми постійних комісій, їхній керівний склад, контакти, а також зміст їхніх повноважень. На сайті оприлюднені у вільному доступі практично усі порядки денні та протоколи засідань депутатських комісій.

У відкритому доступі є інформація про обов’язки та функції управління «Секретаря ради», який уповноважений надавати організаційно-інформаційний супровід діяльності депутатів Рівненської міської ради, відомості про структуру і керівництво, а також усі контактні дані. Оприлюднені біографічні дані секретаря ради, контактні відомості (адреса й телефон) та щорічний звіт. Проте, декларація про майно, доходи витрати і зобов’язання фінансового характеру секретаря ради не оприлюднена на сайті міської ради, а лише на сайті НАЗК.

Пленарні засідання міської ради? 71%

На веб-сайті ради не оприлюднюються інформація про реєстрацію депутатів на пленарних засіданнях, депутатські запити. Також не оприлюднено рішення, яке регулює розмір депутатських фондів на виконання повноважень та процедуру їх використання. Радою не затверджений Етичний кодекс, який поширюється на депутатів, не визначено процедуру врегулювання конфлікту інтересів у локальному акті.

На офіційному веб-сайті Рівненської міської ради оприлюднюються проекти порядків денних пленарних засідань. Відповідно до Регламенту, проекти ухвал (рішень) також оприлюднюються на сайті Рівненської міської ради

В раді є електронна система голосування. Інформація про аудіозапис та поіменне голосування питань пленарного засідання оприлюднюються протягом 1-2 днів на сайті ради, проте оновлення протоколів засідань гірше – протоколи з’являються через місяць – два після пленарного засідання.

Серед законодавчих нововведень, яких дотримується депутатський корпус Рівненської міської ради, є декларування наявності у депутата конфлікту інтересів. Це вимога антикорупційного законодавства, яка також присутня у статті 54 Регламенту і фіксується у протоколі пленарного засідання. Протягом 2017 року про конфлікт інтересів заявляли 6 депутатів Рівнеради –  Богдан Гапяк, Олексій Муляренко, Маріян Года, Олександр Довжаниця, Анна Іванова, Петро Пожарський.

Нормативно-правові акти та інша документація міської ради? 100%

На веб-сайті Рівненської міської ради вчасно оприлюднюються всі рішення, прийняті на пленарних засіданнях, а також протоколи засідань постійних депутатських комісій.

ПРИНЦИП ВІДКРИТОСТІ

Міський голова – 65%

Участь громадськості? 65%

Відповідно до графіку, Володимир Хомко здійснює прийом громадян двічі на місяць у визначені дні в каб. №14 адмінбудинку міської ради (Рівне, вул. Соборна, 12а) з 10.00 год. Попередній запис на прийом також відбувається у визначені дні і проводиться в каб. №109 адмінбудинку міської ради (Рівне, вул. Соборна, 12а) з 8.00 до 10.00 год.

Рівненський міський голова використовує соціальну мережу Facebook для спілкування з громадянами, проте не веде свою сторінку особисто. Також голова міста має свій особистий сайт, де висвітлює діяльність своєї роботи. При цьому, на сайті міського голови є розділ «Інтернет приймальня», де кожен мешканець може написати лист міському голові. Для цього необхідно заповнити усі поля запропонованої форми. За вказаними контактними даними потім із заявником зв’язується уповноважений працівник виконавчого органу, компетентного у питанні, порушеному у зверненні.

Окремих годин для прийому, наприклад, ініціативних груп, представників громадських організацій чи інших інституцій громадянського суспільства у графіку міського голови не зазначено. Аналогічно, не відбувається попередньо запланованих виїзних зустрічей з мешканцями Рівного.

Міський голова за 2017 рік не ініціював жодного громадського обговорення чи загальних зборів громадян.

На офіційному сайті ради й надалі є можливість надіслати електронне звернення – заяву, скаргу чи пропозицію до Рівненської міської ради та її виконавчих органів. Термін надання консультації-відповіді на електронне звернення не може перевищувати 7 діб. У відповідь на звернення виконавчі органи надають консультацію щодо запитуваної інформації чи проблеми.

Рівненською міською радою була створена можливість подавати електронну петицію на сайті міської ради. Ухвалою № 813 від 16.06.2016  затверджено Положення «Про порядок подання та розгляду електронних петицій», відповідно до якого електронна петиція до органів місцевого самоврядування міста Рівного підлягає розгляду, якщо протягом 45 календарних днів з дня оприлюднення на офіційному веб-сайті Рівненської міської ради або іншому визначеному спеціалізованому сайті її підтримали не менше 300 громадян.

Відповідно до інформації, отриманої у відповідь на інформаційний запит, при міському голові не функціонує жодна громадська рада.  Разом з тим, створено робочу групу з питань проведення Днів сталої енергії. Міський голова за 2017 рік не ініціював жодного громадського обговорення чи загальних зборів громадян.

В структурі міської ради діє окремий підрозділ – відділ інформаційно-аналітичного забезпечення, який відповідає за налагодження та координацію співпраці влади із громадськими організаціями, у тому числі проведення громадських слухань .

В Рівненській міській раді не функціонує гаряча лінія для оперативного звернення громадян, а також не створені умови для доступу осіб з інвалідністю до приміщень міської ради( місце прийому міського голови).

Виконавчі органи – 62%

Участь громадськості? 57%

Громадяни можуть бути присутніми на засіданнях виконавчого комітету без попередньої реєстрації. Також забезпечено вільний доступ до приміщень ради – кабінетів управлінь, департаментів.

На офіційному веб-сайті ради є окремий розділ «Громадські слухання та обговорення». Однак у 2017 році не відбулося жодного громадського слухання. Інформація про процедуру проведення громадських слухань та інші механізми громадської участі наявна у статуті територіальної громади.

На веб-сайті ради не оприлюднюються протоколи засідань містобудівної ради, інформація про порядок оскарження рішень міської ради.

В Рівненській міській раді при виконавчих органах не створені громадські ради і робочі групи (ті, що створені розпорядженням виконавчого органу).

Доступ до публічної інформації? 50%

Загалом виконавчими органами Рівненської міської ради забезпечено виконання ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Створено онлайнову форму електронного звернення, з допомогою якої можна відправити запит. У розділі «Порядок подання запитів» можна завантажити форми для подання письмових запитів від фізичної та юридичної особи, від об’єднання громадян. У раді дотримуються термінів для надання відповідей на запити. Водночас зміст отриманих відповідей не завжди надається у потрібному форматі.

В Рівненській міській раді створений окремий розділ щодо доступу до публічної інформації, створена система обліку публічної інформації, забезпечена можливість подачі запиту на інформацію через електронну пошту.  Відповіді на запити надаються вчасно, проте поширена практика відтермінування відповіді на запит, якщо потрібно зібрати більше інформації розпорядниками. Також не оприлюднений порядок оскарження рішень (дій чи бездіяльності) розпорядників інформації.

На сайті функціонує база обліку публічної інформації, до якої власне веде посилання з розділу «Реєстр публічної інформації». Тут представлені основні розпорядники публічної інформації.

У приміщенні ради не забезпечені спеціальні місця (приміщення) для роботи з документами та можливість запитувачів інформації опрацьовувати потрібну інформацію. Система навігації сайту міської ради не є зручною, не забезпечена можливість користування сайтом для людей з інвалідністю (зокрема, зі слабим зором), не розміщені відповіді на найчастіше запитувані, найактуальніші питання.

В Рівненській міській раді не створений окремий портал відкритих даних або окремий розділ на сайті ради, набори даних не оприлюднюються у форматі відкритих даних (RDF, XML, JSON, CSV), а оприлюднюються у форматах, що унеможливлюють роботу з наборами даних.

Адміністративні послуги ?82%

У Рівному функціонує Рівненський регіональний центр надання адміністративних послуг, у якому у 2017 році можна було отримати 210 послуг. Центральний ЦНАП знаходиться за адресою: 33028, м.Рівне, майдан Просвіти, 2.

ЦНАП має власний веб-сайт – www.cnaprv.gov.ua, а також вкладку на сайті Рівненської міської ради, який винесено на головну сторінку офіційної веб-сторінки. Веб-сайт ЦНАПу містить інформацію про усі послуги, що пропонуються Центром та для зручності послуги поділені за п’ятьма секторами:

  • A Сектор паспортних послуг
  • B Сектор реєстрації / дереєстрації місця проживання
  • C Сектор адміністративних послуг
  • D Сектор державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців
  • E Сектор державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Таку ж класифікацію секторів має і саме приміщення ЦНАПу (приміщення поділене на зони А, В, С, D та Е і відповідно розфарбовано). Окрім цього, на сайті постійно оновлюються новини, є інформація про ЦНАП, команду, контакти, у розділі «Відгуки» є онлайн-форма для двостороннього зв’язку з клієнтом – лист із запитаннями, зауваженнями чи пропозиціями.

Центр працює шість днів на тиждень без обідньої перерви. У п’ятницю та суботу здійснюється прийом до 16.00 години. На сайті можна отримати 16 послуг в режимі «онлайн».

У ЦНАПі безкоштовно поширюються інформаційні матеріали. Приміщення облаштоване необхідними матеріалами – інформаційними стендами із зразками відповідних документів та інформації в обсязі, достатньому для отримання адміністративної послуги без сторонньої допомоги, оприлюднені на веб-сайті та інформаційних стендах інформаційні картки адміністративної послуги, організовано електронну чергу, існує процедура попереднього запису, у Центру наявний доступ до державних реєстрів. Наявні також необхідні для заповнення бланки. Консультацію щодо адміністративних послуг можна отримати безпосередньо в Центрі .

На веб-сайті ЦНАПу оприлюднена інформація про безоплатний Реєстр адміністративних послуг.

Центром проводиться прийом осіб у визначений час, здійснюється видання довідково інформаційних матеріалів про адміністративні послуги та безоплатне поширення таких матеріалів, забезпечено можливість отримати інформацію про послуги за допомогою засобів телекомунікації.

В Рівненській міській раді не створена установа з надання безоплатної первинної правової допомоги.

Депутати і рада – 72%

Участь громадськості? 72%

Мешканцям міста забезпечений вільний доступ на пленарні засідання ради та засідання комісій, проте не створені хороші умови доступу для осіб з інвалідністю до приміщення міської ради. Відсутня чітка та зрозуміла процедура доступу громадян до засідань комісій.

Не всі депутати Рівненської міської ради здійснюють прийом виборців, зазвичай присутні помічники. На прийом можна потрапити без попереднього запису.

В Статуті територіальної громади зазначені процедури проведення громадських слухань, загальних зборів громадян, подання місцевої ініціативи, утворення та функціонування консультативно дорадчих органів ради.

ПРИНЦИП ПІДЗВІТНОСТІ

Міський голова – 48%

Фінансові ресурси муніципалітету? 100%

На офіційному веб-сайт Рівненської міської ради оприлюднені затверджений звіт про виконання бюджету міста, інформацію про перелік та ставки місцевих податків і зборів. Зокрема, це податок на майно (нерухоме, плата за землю, транспортний податок), єдиний податок та туристичний збір.

На єдиному веб-порталі використання публічних коштів (spending.gov.ua) оприлюднена інформація про використання публічних коштів.

Річний звіт про виконання дохідної та видаткової частини бюджету за 2017 рік наявний на сайті у розділі «Бюджет». У цьому ж розділі на порталі Рівненської міської ради є таблиці та пояснююча записка про виконання бюджету та таблиці про виконання окремо дохідної та видаткової частин бюджету за перший квартал 2017 року.

Звіт про результати діяльності міського голови? 38%

Текст звіту за 2017 рік розміщений на сайті Міського голови Рівного, в якому йдеться про фінансову та інвестиційну діяльність, будівництво, торгівлю, комунальну власність, ЖКГ, транспорт, освіту, спорт, культуру, охорону здоров’я, соцзахист, ЦНАП, звернення громадян та громадський порядок.

В частині звітування міського голови перед територіальною громадою міста, у порівнянні з попередніми роками, мало що змінилося – процедури звітування досі не відповідають вимогам закону, а саме звітування не відбувається на відкритій зустрічі перед громадою. У Статуті територіальної громади не врегульована процедура звітування міського голови перед громадою – визначені лише обов’язок звітування та періодичність.

Виконавчі органи – 33%

Звітування про результати діяльності виконавчих органів ради ?24%

Виконавчі органи Рівненської міської ради не проводять безпосереднє звітування перед громадою. В жодному комунальному підприємстві Рівненської міської ради не створено наглядової ради.

На веб-сайті ради оприлюднено звіт про виконання програм соціально економічного та культурного розвитку, заключні звіти про виконання місцевих цільових програм, виконавчі органи подають раді письмові звіти про хід та результати відчуження комунального майна.

Фінансові ресурси муніципалітету?  54%

На веб-сайті створено окремий розділ «Бюджет міста».

На веб-сайті Рівненської міської ради не оприлюднено детальну інформацію про фінансові ресурси (структуру та обсяг видатків місцевого бюджету, порядок та механізми їх витрачання), які витрачаються на забезпечення діяльності виконавчих органів, не публікуються звіти виконавчих органів про хід та результати відчуження комунального майна.

Регуляторна політика ?0%

На веб-сайті Рівненської міської ради не оприлюднюються звіти про відстеження результативності регуляторних актів.

Депутати і рада – 59%

Звіти про результати діяльності? 59%

Постійні депутатські комісії Рівненської міської ради не звітували перед радою, проте звіти комісій оприлюднені на сайті ради. В Статуті територіальної громади врегульовано процедуру звітування депутатів перед громадою, також міська рада затвердила рішення про строки звітування депутатів перед громадою. На сторінці Рівненської міської ради розміщені актуальні звіти про роботу депутатів.

Також на веб-сайті ради не оприлюднена інформація про кількість коштів, виділених з депутатських фондів на потреби громадян.

 

Сергій Сабо, Громадянська мережа ОПОРА