Гоща та Костопіль впроваджуватиме громадський бюджет

Дата: 28.12.2018

У 2019 році у селищі Гоща та місті Костопіль впроваджуватиметься один з видів залучення мешканців до формування місцевої політики – громадський бюджет. Напрацювання відповідних документів відбувалося в рамках проекту «Учасницьке бюджетування, як крок до якісних змін» за участі Громадянської мережі ОПОРА та за сприяння Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівненської обласної державної адміністрації.

Впродовж жовтня – грудня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА спільно з Гощанською селищною та Костопільською міською радами покращували навички посадовців органів влади, представників бізнесу та активних мешканців щодо залучення мешканців до  прийняття рішень на різних етапах їх впровадження, а також спільно напрацьовували проект Положення «Про громадський бюджет».

Під час першого тренінгу «Особливості партисипації. Інструменти ефективної участі» учасники дізналися, що таке «партисипація», які інструменти участі громадян у формуванні місцевої політики та особливості їх використання; визначили важливість партисипації та детально обговорили один із видів партисипації – громадський бюджет – інструмент, за допомогою якого кожен мешканець має змогу долучитися до бюджетного процесу, зрозуміти його принципи та вплинути на рішення щодо витрат частини місцевого бюджету. Окрім цього, учасники обговорили історію поширення учасницького бюджетування та особливості його функціонування.

Тренінг «Належне врядування та залучення мешканців до міських ініціатив» мав на меті донести, що долучення мешканців до прийняття рішень значною мірою залежить від їх поінформованості. Те, на скільки жителі знають про перебіг тієї чи іншої кампанії – визначає і їх включення до цього процесу. Не винятком є і залучення мешканців до процесу впровадження громадського бюджету. Тому, під час тренінгу учасники заходу на практиці визначали цільову аудиторію,  основні меседжі та канали комунікації, а також розглянули дієві інструменти залучення мешканців до різних міських ініціатив.

Наступним етапом стало напрацювання проекту Положення «Про громадський бюджет» за участі представників органів місцевого самоврядування, бізнесу та ініціативних мешканців селища Гоща та міста Костопіль. Для цього були проведені дві робочих зустрічі, на яких безпосередньо обгорювались деталі Положення, що враховували специфіку та побажання учасників.

В результаті, 21 грудня на пленарних засіданнях сесій Гощанська селищна та Костопільська міська ради підтримали впровадження громадського бюджету, проголосувавши за Положення «Про громадський бюджет» та відповідні цільові Програми. Загалом, на реалізацію проектів громадського бюджету у 2019 році Гоща виділить з місцевого бюджету 200 тис. грн. і Костопіль – 100 тис. грн.

«Для гощанців «бюджет участі» – це можливість  впливати на ухвалення рішень органами місцевого самоврядування, – наголошує Гощанський селищний голова Микола Панчук.  – Відтепер завдяки спільній роботі активних гощанців та Громадянської мережі «ОПОРА», підтримці депутатів селищної ради, люди реалізовуватимуть власні соціальні проекти за бюджетні кошти. 2019 рік – стане пілотним й покаже наскільки готова громада мобілізуватися, генерувати ідеї й встановлювати партнерські взаємини із органами місцевої влади. Якщо практика буде вдалою, а проекти – цікаві та корисні для громади, ми її продовжимо

Перший заступник Костопільського міського голови Андрій Ткачук прокоментував важливість впровадження процесу у місті. «Вбачаємо в громадському бюджеті перспективу і майбутній розвиток. Насправді децентралізація – це тоді, коли мешканці захочуть взяти реальну владу у свої руки. А реальна влада – це реальна робота і відповідальність. Є багато громадських активістів, які критикують. Однак тих, хто критикує і дає конструктивні пропозиції є мало. А тих, хто критикує, пропонуває щось своє і реалізовує це – дуже і дуже мало. Сподіваємось, що цей шлях буде розвиватися за допомогою такого інституту, як громадський бюджет”, – наголосив Андрій Ткачук.

Довідково* Бюджет участі (громадський бюджет) – демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них. Будь-який житель зможе подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету наступного року.

За детальнішою інформацією звертайтеся:

Олена Чудінович,

Громадянська мережа ОПОРА,

тел.: 096 16 91 419

e-mail: elena.chudinovych@gmail.com

Проект «Учасницьке бюджетування, як крок до якісних змін» реалізовується за сприяння Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівненської обласної державної адміністрації. Метою проекту є підвищення рівня залучення мешканців селища Гоща та міста Коспопіль до формування місцевої політики, шляхом напрацювання проекту Положення «Про громадський бюджет», а також покращення рівня володіння інструментами партисипації ініціативними мешканцями, представниками бізнесу та органами місцевого самоврядування.