Результати кампанії спостереження за вступною кампанією-2013 у Рівненський області

Дата: 22.08.2013

znoУ 2013 році Громадянська мережа ОПОРА спостерігала за роботою приймальних комісій Національного університету водного господарства та природокористування, Рівненського державного гуманітарного університету та Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука. Організація акцентувала увагу на процесі подачі документів та зарахування абітурієнтів, дотриманні приймальними комісіями правил вступу та складанням абітурієнтами творчих конкурсів.

 

Особливістю вступної кампанії 2013 року є відсутність черг при подачі документів до приймальних комісій рівненських вишів. Це пов’язано із суттєвим збільшилася кількості абітурієнтів, які подали заяви у електронному вигляді. Також варто відмітити, що у порівняні з минулим роком належним чином працювала Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБО), що дозволило працівникам приймальних комісій оперативно реєструвати заяви абітурієнтів для участі у конкурсному відборі в режимі он-лайн. В НУВГП та МЕГУ цей процес відбувався швидше, оскільки ці ВНЗ напряму працювали з ЄДЕБО. У РДГУ реєстрація відбувалася через клієнтську програму «Конкурс» (не плутати з ІС «Конкурс»).

 

Творчі конкурси

Позитивною тенденцією цьогорічної вступної кампанії є відкритість творчих конкурсів для громадського спостереження. Представники ОПОРИ відвідали іспит з «архітектури» у НУВГП, творчий конкурс з «фізичного виховання» у РДГУ та конкурс з журналістики у МЕГУ. З недоліків можна відмітити відсутність оприлюднення результатів творчих конкурсів у РДГУ. Абітурієнти цього ВНЗ дізналися свої результати лише з рейтингових списків та списків рекомендованих до зарахування, що позбавило їх можливості подати апеляцію. Громадянська мережа ОПОРА рекомендує приймальним комісіям рівненських вишів в наступному році максимально оперативно оприлюднити результати творчих конкурсів на інформаційних стендах та веб-сайтах університетів, а також інформувати абітурієнтів про процедуру подачі апеляцій.

Зміна обсягів державного замовлення

10 серпня, в останній день третьої хвилі, Міністерство освіти повідомило НУВГП про зміну обсягів держзамовлення. Додаткових 5 бюджетних місць отримала напрям підготовки «Теплоенергетика». В то й же час, на 10 місць зменшилися обсяги держзамовлення на «Гідротехніку», на 5 місць – «Гідроенергетику». Нагадаємо, що цього року НУВГП отримало державне замовлення на три нових напрямки підготовки. По 5 державних місць виділено на «Комп’ютерні науки» та «Комп’ютерну інженерію», ще 3 державних місця отримала «Електротехніка та електротехнології». Загалом, у 2013 році НУВГП отримало ліцензії для здійснення підготовки фахівців на 10 нових спеціальностях.

Зарахування на місця державного замовлення

На сайтах та на інформаційних стендах університетів РДГУ та НУВГП списки рекомендованих до зарахування у 1-3 хвилі оприлюднено відповідно до Умов прийому. В МЕГУ списки рекомендованих оприлюднювалися лише на інформаційних стендах, що позбавило абітурієнтів можливості дистанційно дізнатися про результати зарахування. Зважаючи на це, ОПОРА рекомендує приймальній комісії МЕГУ в наступному році забезпечити оприлюднення рейтингових списків абітурієнтів на власному веб-сайті.

Університети також повинні забезпечити можливість абітурієнтів слідкувати за змінами рейтингових списків безпосередньо в приміщенні вишів. Для цього на інформаційних стендах постійно повинна оновлюватися інформація про хід конкурсу. Зокрема, відмічати абітурієнтів, які подали чи забрали оригінали документів. Особливо це актуально під час третьої хвилі, коли абітурієнти, які не потрапили до списку рекомендованих, зможуть реально оцінити шанси бути зарахованими на державну форму навчання. Позитивним прикладом є РДГУ, де такі відмітки робили щогодини і абітурієнти могли реально оцінити свої шанси на вступ.

Також ОПОРА рекомендує РДГУ та НУВГП формувати рейтингові списки абітурієнтів відповідно до Умов прийому і не включати до рейтингово списку тих вступників, які рекомендовані до зарахування на місця цільового прийому. Для таких вступників потрібно сформувати окремі рейтингові списки.

Передчасне укладення договорів

Під час вступної кампанії 2013 року, в супереч Умов зарахування, окремі виші працювали з потенційними контрактниками в період зарахування на державну форму. Раніше такі порушення спостерігалися переважно у столичних ВНЗ, одна, цього року подібне відбувалося і на Рівненщині. Зокрема, такі випадки зафіксовано в РДГУ. 8 серпня, коли розпочалася третя хвиля зарахування на державну форму навчання, в РДГУ абітурієнти підписували договори про навчання студентів за кошти фізичних та юридичних осіб. Такі дії з боку університету суперечать нормам Умов прийому, де зазначено, що зарахування на навчання за кошти юридичних та фізичних осіб відбувається після виконання вступниками всіх вимог для зарахування на навчання за державним замовленням, тобто лише після 11 серпня.

ОПОРА рекомендує приймальним комісіям дотримуватися Умов прийому та до завершення зарахування на державну форму навчання не укладати з абітурієнтами договори і не спонукати їх до здійснення плати за навчання. Варто наголосити, що такими діями приймальні комісії позбавляють абітурієнтів можливості вступити на державну форму навчання, зокрема, за результатом «конкурсу оригіналів».

Подвійні стандарти та проблема з відрахуванням

Наприкінці липня на гарячу лінію ОПОРИ звернувся батько абітурієнтки який поскаржився на протиправні дії працівників МЕГУ. Протягом двох місяців працівники ВНЗ відмовляються реєструвати заяву його дочки щодо видачі їй академічної довідки. Абітурієнтка навчалася у виші протягом двох років, а потім була відрахована за власним бажанням. Дівчина хотіла поновитися на навчання до іншого вишу на 3-й курс, проте, колектив МЕГУ штучно створив для неї ряд перешкод, які не дозволили їй цього зробити. Цей випадок не є одиничним. В університеті штучно гальмується процес відрахування тих студентів, які хочуть забрати оригінали документів і поновитися в іншому університеті. До ОПОРИ звернулося 8 студентів МЕГУ з проханням допомогли їм забрати оригінали документів з університету, щоб мати можливість перевестися на платну форму до іншого вишу. Студенти написали заяви на відрахування за власним бажанням, їм видали обхідні листи, проте не повідомляють на якій стадії розгляду знаходяться їхні заяви. Також студенти не можуть пройти обхідний лист через те, що відповідні працівники у відпустках.

«Конкурс оригіналів»

Процес зарахування абітурієнтів на місця державного замовлення проходить у три етапи, процедура проведення яких передбачена Умовами прийому до вищих навчальних закладів на 2013 рік. Перший етап триває з 1 по 4 серпня, другий – з 5 по 7 серпня, третій – з 8 по 10 серпня. Якщо після трьох хвиль залишаються місця державного замовлення, то заповнення вакантних місць відбувається на основі так званого «конкурсу оригіналів». На державні місця зараховуються наступні за рейтингом вступники, оригінали документів яких вже знаходяться у приймальній комісії.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала за підсумками якої з трьох хвиль на місця державного замовлення рівненських вишів зараховано найбільше абітурієнтів. Для дослідження було обрано два державних ВНЗ міста: Рівненський державний гуманітарний університет та Національний університет водного господарства та природокористування. У кожному виші було обрано по шість напрямків підготовки. Так, для аналізу в РДГУ було обрано Фізику, Біологію, Політологію, Психологію, Дошкільну освіту та Філологію (англійська мова та література), для НУВГП – Геодезію, картографію та землеустрій, Економіку підприємництва, Облік і аудит, Охорону праці, Архітектуру, Водопостачання та водовідведення.

Кількість абітурієнтів зарахованих за підсумками 1-3 хвилі та «конкурсу оригіналів» в РДГУ

Напрямок підготовки

Кількість місць державного замовлення

Кількість поданих заяв

Кількість осіб, зарахованих у першій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у другій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у третій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у четвертій хвилі (конкурс оригіналів)

Фізика

30

147

4

4

2

20

Біологія

20

293

2

5

3

10

Політологія

13

302

1

0

0

12

Психологія

55

848

12

8

6

29

Дошкільна освіта

60

895

8

7

7

38

Філологія (англійська мова та література)

95

645

21

20

15

39

 

В результаті дослідження встановлено, що більше половини місць державного замовлення за підсумками 1-3 хвилі зарахування не були заповненими. Така тенденція прослідковувалася на 10 з 12 проаналізованих напрямків підготовки. Відповідно до норм Умов прийому місця держзамовлення були заповнені відповідно до рейтингу тими вступниками, які у період 1-10 серпня здали оригінали документів до приймальної комісії. При цьому, на 11 з 12 напрямків підготовки найбільше осіб було зараховано саме під час «конкурсу оригіналів». Виключення тут є лише напрям «Архітектура», що в НУВГП.

Кількість абітурієнтів зарахованих за підсумками 1-3 хвилі та «конкурсу оригіналів» в НУВГП

Напрямок підготовки

Кількість місць державного замовлення

Кількість поданих заяв

Кількість осіб, зарахованих у першій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у другій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у третій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у четвертій хвилі (конкурс оригіналів)

Геодезія, картографія та землеустрій

45

643

16

6

4

19

Економіка підприємства

10

540

2

1

0

7

Облік і аудит

10

488

4

1

0

5

Охорона праці

8

66

0

1

0

7

Архітектура

20

103

18

1

1

0

Водопостачання та водовідведення

13

161

3

0

3

7

 

Така ситуація свідчить про те, що на державну форму навчання в провідні рівненські виші вступають абітурієнти з нижчими балами. Ситуацію ускладнює можливість подавати документи до п’яти вищих навчальних заклади на три напрямки підготовки в кожен. Зважаючи на це, в Умовах прийому до вищих навчальних закладах на 2014 рік варто обмежити максимальну кількість подач абітурієнтами документів з 15 до 9 (три виші на три напрямки підготовки). Також в Умовах прийому потрібно прописати чіткі підходи до того, як повинен відбуватися процес інформування абітурієнтів, які не були рекомендовані у жодну з хвиль, про можливість зарахування на місця державного замовлення за «конкурсом оригіналів». Це потрібно для того, щоб уникнути можливих маніпуляцій зі сторони приймальної комісії. Наприклад, поширеною є практика, коли абітурієнтів, що знаходяться вище у рейтинговому списку свідомо не інформують про те, що вони мають реальні шанси вступити на державну форму навчання, якщо вчасно не принесуть оригінали документів. Натомість, про таку можливість інформують «потрібних» абітурієнтів з нижчими балами.

Детальніше:
Анатолій Бондарчук, координатор спостереження у Рівненській області (096) 918 74 08
Юрій Мочаєв, спостерігач за вступною кампанією у Рівненській області (093) 116 75 07

Додаткова інформація: Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».