ОПОРА спостерігає за вступною кампанією

Дата: 04.07.2011

1 липня Громадянська мережа ОПОРА розпочала спостереження за вступною кампанією до вищих навчальних закладів міста. Особливу увагу представники ОПОРИ приділятимуть двом найбільшим державним ВНЗ, а саме: Рівненському державному гуманітарному університету та Національному університету водного господарства та природокористування. Зі слів представника ОПОРИ Анатолія Бондарчука, підвищений інтерес до вступної кампанії цих закладів пов’язаний із наявністю в них державного замовлення. Представники ОПОРИ наголошують, що слідкуватимуть за вступною кампанією і в інших ВНЗ, якщо до організації буде надходити інформація про можливі порушення чи зловживання.

Результати спостереження показали, що у Рівному, як і в інших областях країни, не спостерігалося ажіотажу у перші дні вступної кампанії. Це пов’язано з тим, що станом на 1 липня абітурієнти ще не знали результатів зовнішнього незалежного оцінювання з географії та хімії, які є обов’язковими для вступу у більшість гуманітарних та технічних ВНЗ України.

Не обминули наш обласний центр проблеми з експериментальною системою «Електронний вступ». Це чудо програмування мало б позбавити абітурієнтів необхідності особисто подавати документи у приймальні комісії. Натомість вся інформація мала б передаватися до навчального закладу через інтернет. Однак, у Рівному, програма одразу далі збій. Як пояснив ОПОРІ відповідальний секретар приймальної комісії НУВГП Руслан Макаренко, до сьогодні система електронного вступу у ВНЗ не функціонує через невиконання Укртелекомом взятих на себе зобов’язань активувати систему. Варто відзначити, що подібні проблеми виникли й у інших ВНЗ.

Керівник проекту “Правова підтримка забезпечення рівного доступу осіб до якісної вищої освіти в Україні”, викладач Києво-Могилянської академії Інна Совсун рекомендує абітурієнтам подавати документи для вступу до вишів особисто і не сподіватися на системи електронного вступу.

– Саму систему не було належним чином випробувано, що вже створює передумови для можливих складнощів під час вступної кампанії, – каже викладач. – Юридичний статус електронної заявки не визначено, тобто питання про те, чи прирівнювати електронну та письмову форми, залишається на розсуд приймальної комісії”.

Пані Совсун повідомила, що через юридичну безграмотність постанови Міністерства освіти і науки про систему електронного вступу, її було оскаржено у суді, як таку, що порушує законодавство у сфері освіти. За її словами, перше судове засідання призначено на 12 липня.

Представники ОПОРИ розцінюють відкриття судочинства у справі як доказ того, що підстави для скасування постанови дійсно є, а тому рекомендують абітурієнтам подавати документи особисто та не сподіватися на систему електронного вступу.

У разі виявлення порушень чи зловживань під час вступної кампанії рекомендуємо повідомити про них на гарячу лінію за телефоном 096 91 87 408 (Анатолій Бондарчук)

Безкоштовна юридична консультація – тел.. (044) 225-32-81

Спостереження за вступною кампанією 2011 року здійснюється за підтримки Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні та Міжнародного фонду “Відродження”.