В РДГУ порушили права абітурієнта

Дата: 19.08.2011

За допомогою до ОПОРИ звернулася мешканка Львівської області. Через помилку члена приймальної комісії її дочку не зарахували на державну форму навчання.

 

 

Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE

Допомогти відстояти права абітурієнта просила мати випускниці з міста Борислава, що на Львівщині. З незрозумілих причин її дочку не зарахували на бюджетне місце по спеціальності «Книгознавство, бібліотекознавство і бібліографія». Зі слів жінки, член приймальної комісії безпідставно відмовив у зарахуванні, порекомендувавши матері віддати дочку на платну форму навчання. Свою позицію він аргументував відсутністю оригіналу одного з обов’язкових документів, а саме – сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти. Мати дівчини стверджує, що відмова незаконна, адже її донька подавала до закладу лише оригінали.

Зустрівшись з представниками університету, представники ОПОРИ зафіксували факт порушення та допомогли дівчині відновити справедливість. Перевіривши рейтинг абітурієнтів, що були зараховані на державну форму навчання по спеціальності «Книгознавство, бібліотекознавство і бібліографія», представники ОПОРИ встановили, що мешканка Львівщини мала б потрапити до їх числа. Отриманий нею бал (655,2) гарантував їй восьме з десяти державних місць.

Ознайомившись з особовою справою абітурієнтки, яка заводиться при подачі документів, представники ОПОРИ встановили, що відмова у зарахуванні була незаконною. Дівчини подала до ВНЗ оригінали документів, що підтверджується розпискою члена приймальної комісії Дем’янчука А.Г. та описом прийнятих документів від 11 липня 2011 року і завірено печаткою. Більше того, переглянувши особову справу абітурієнтки, представники ОПОРИ знайшли там оригінал сертифікату.

– Перед тим, як складати списки зарахованих абітурієнтів, члени приймальної комісії мали б перевірити подані документи, каже довготерміновий спостерігач ОПОРИ Наталя Токарська. – Тим більше, що зробити це було нескладно. Кількість поданих заяв на цю спеціальність ледь перевищує 100.

Встановлені спостерігачами факти дозволили довести, що абітурієнтці незаконно відмовили у зарахуванні на державну форму навчання. Зі слів керівництва РДГУ, за несумлінне виконання посадових обов’язків член приймальної комісії Дем’янчук А.Г. отримає догану. Щодо абітурієнтки, спільно з ОПОРОЮ, їй вдалося відстояти свої права. 17 серпня в інформаційній системі «Конкурс» з’явилась інформація про її зарахування на бюджетну форму навчання по обраній спеціальності.

 

Прес-центр

Громадянська мережа ОПОРА

тел. 43 07 18