Аналіз ЗНО на Рівненщині

Дата: 18.03.2008
22 квітня понад 521 тисяча (у Рівненський області це 14100 зареєстрованих) бажаючих вступити у ВНЗ сяде за парти для оцінювання знань з української мови та літератури.
Згідно інформаційного повідомлення від 13 березня 2008 року, що розміщене на сайті УЦОЯО, з 17 березня, на сайтах МОН України та УЦОЯО розміщуватимуться тренувальні завдання із бази тестових завдань УЦОЯО для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання.

Однак, станом на 15 годину 18 березня на жодному з вищезазначених сайтів ми так і не змогли ознайомитись з обіцяними тренувальними завданнями. В розділі «Зразки» тестових завдань лише тест з історії .  Зі значною затримкою у скачуванні (недосвідченим користувачам взагалі не вдається зробити завантаження) доступна програма ЗНО – 2008 та зразки тестів із відповідями за 2007 рік.
В усіх своїх виступах, що стосуються ЗНО, директор УЦОЯО Ігор Лікарчук та міністр освіти та науки України Іван Вакарчук вказують на важливість прозорості процесу ЗНО-2008, шляхом залучення громадських спостерігачів. Щоби спостерігачі могли ефективно працювати їх необхідно навчати. Однак чому ж їх навчати, якщо положення про громадських спостерігачів, що має регулювати їх діяльність – відсутнє. Чи за таких умов можна говорити про прозорість процесу проходження ЗНО-2008? Питання лишається без відповіді.
За інформацією  Рівненської ОДА маємо 47 визначених пунктів тестування, на базі яких проводитиметься зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури.
Це: Березнівські  гімназія та ЗОШ№2, Володимирецькі районний колегіум та ВПУ№28, Кузнецовські ЗОШ№2 та №5, Гощанська ЗОШ   №1, Мирогощанський аграрний коледж (Дубенський район), Демидівський ліцей, Дубровицькі ЗОШ №3 та професійний  ліцей, Здолбунівська  ЗОШ №6 та    Здовбицька  ЗОШ  Здолбунівського району, Костопільські гуманітарна гімназія ім.Т.Г.Шевченка та ЗОШ№6, Корецька  ЗОШ№3, Млинівські гуманітарна гімназія  та ЗОШ№3, Радивилівська ЗОШ №2 ім.П.Г.Стрижака, Рокитнівські ЗОШ №3 та професійний ліцей, Сарненські гімназія, НВК “Школа-колегіум”, ЗОШ№2 та педколедж, Дубенські гімназія №2 та НВК “школа-гімназія”, НУ “Острозька академія, Острозька ЗОШ№1, Рівненські НВК №2 “Школа-ліцей”, №12 “Школа-ліцей”, ЗОШ№8, 11, 13,1 9, 23, 24, 25, 26, 27, ВПУ №1 м. Рівне, Рівненський кооперативний економіко-правовий коледж, Рівненський державний технікум економіки і підприємництва, Рівненський аграрний коледж. Дані пункти визначені спільним наказом управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації та Львівського центру оцінювання якості освіти.
На сайті УЦОЯО оприлюднена інформація про те, що станом на 5 березня завершується формування бази даних учасників зовнішнього незалежного оцінювання. Дані надійшли про 521 484 осіб, які пройшли реєстрацію. Знаючи про проблеми із тими, хто реєструвався у декількох пунктах та наявність недоліків у реєстраційних документах, питання про загальну кількість учасників лишається відкритим. Лишається чекати 1 квітня (згідно інформації на сайті Львівського РЦОЯО) адже саме тоді всі учасники ЗНО повинні отримати запрошення для проходження ЗНО на кожне тестування окремо. Отримати запрошення можна за місцем реєстрації:
•      випускники загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв, колегіумів 2008 року – за місцем навчання;
•      випускники загальноосвітніх навчальних закладів попередніх років – єдиних пунктах реєстрації у яких були зареєстровані.

Аналіз ситауції проведений в рамках проекту «Програма сприяння незалежному тестуванню в Україні» в Рівненській області.