На Педагогічному факультеті вибори делегатів для участі у виборах ректора пройшли з порушеннями

Дата: 26.02.2015

S.Bandery 1225 лютого у Рівненському державному гуманітарному університеті пройшли загальні збори, де студенти Педагогічного факультету обирали делегатів для участі у виборах ректора університету. Своїх делегатів обирали студенти вишу, які навчаються на спеціальності «Дошкільна освіта» та «Корекційна освіта». Цей процес супроводжувався системними порушеннями.

Спостерігачі ОПОРИ, які були присутні під час голосування, зафіксували випадки видачі бюлетенів без перевірки документів, що посвідчують особу. Такі дії порушують пункту 4.3.8 Порядку обрання представників з числа студентів для участі у виборах ректора РДГУ. У даному пункті зазначено, що Члени лічильної комісії на основі списку осіб, які мають право брати участь у голосуванні, видають бюлетені під підпис кожному студентові при пред’явленні документа, що посвідчує особу.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що була не дотримана процедура таємного голосування. У приміщенні, де відбувалися загальні збори не було жодної кабінки для таємного голосування. Так, у пункті 4.1.1. Порядку обрання представників з числа студентів для участі у виборах ректора РДГУ зазначено, що вибори представників проводяться шляхом прямих таємних виборів на загальних зборах факультету. Відсутність кабінок може бути використане для контролю за тим, як голосують студенти і чи ставлять вони відмітки за потрібних кандидатів.

Подібні порушення були зафіксовані також під час загальних зборів, де своїх делегатів обирали студенти спеціальності «Фізична культура» та «Здоров’я людини».

Ще одним цікавим випадком, який зафіксували спостерігачі ОПОРИ стало перенесення загальних зборів факультету з 9.00 на 8.00. Про це встало відомо безпосередньо у день загальних зборів, тобто 25 лютого. Через це, студенти, які прийшли на 9 ранку і хотіли стати кандидатами у делегати не змогли цього зробити у зв’язку з тим, що процес голосування вже розпочався.

У Порядку обрання представників з числа студентів для участі у виборах ректора РДГУ визначений наступний порядок обрання делегатів від факультету: оголошуються визначені дні та час (!), коли кожен студент денної форми навчання може подати свою кандидатуру на обрання делегата від факультету. Список кандидатів затверджується на конференції студентів факультету. Проте, такий час не був визначений і в Організаційному комітеті з підготовки виборів ректора РДГУ спостерігачів ОПОРИ запевнили, що і кожен студент, який виявить бажання стати кандидатом в делегати зможе це зробити на загальних зборах факультету.

На думку ОПОРИ, перенесення часу проведення загальних зборів могло бути зроблене навмисне, щоб обмежити участь у виборах альтернативних кандидатів.

Окрім цього, після завершення голосування студентів попросили покинути приміщення. Проте, це є ще одним порушенням Порядку обрання представників з числа студентів для участі у виборах ректора РДГУ. Так, у п.4.4.1. зазначено, що підрахунок голосів починається одразу після закінчення голосування в присутності студентів факультету і проводиться без перерви. Формально причиною таких дій стало те, що в цьому приміщенні на 11.00 мали відбуватися ще одні загальні збори.

Варто зазначити, що студенти Педагогічного факультету РДГУ повідомили спостерігачам ОПОРИ, що на факультеті не була проведена інформаційна кампанія щодо процедури проведення виборів ректора, зокрема, специфіки проведення загальних зборів, де відбувалися вибори делегатів.

___________________________
Громадянська мережа ОПОРА