Уповноважені відмовляються фіксувати порушення ЗНО

Дата: 02.06.2011

У перший день зовнішнього незалежного оцінювання 4509 абітурієнтів Рівненської області з’явилися на пункти тестування. Це майже 91 відсоток від тих, хто зареєструвався для участі у ЗНО. Загалом у тестуванні з української мови та літератури мало б взяти участь 4929 учнів.

Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Незалежне спостереження за ЗНО у Рівненській області четвертий рік поспіль здійснює Громадянська мережа ОПОРА. Сьогодні організація забезпечила 24 спостерігачі на 12 з 17 пунктів тестування у Рівному, Дубно, Кузнецовську, Дубровиці та Сарнах. Зі слів координатора кампанії громадського спостереження Анатолія Бондарчука, перший день тестування пройшов відносно спокійно. Серйозні форс-мажори та порушення процедури було зафіксовано тільки у Кузнецовській загальноосвітній школі №1. Спостерігач від ОПОРИ Ігор Шарабура зафіксував там ряд порушень, які уповноважений Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Ігор Опольський запропонував не вносити у протокол.

– Перш за все, можна відмітити погану підготовку персоналу до оцінювання, – розповідає спостерігач ОПОРИ Ігор Шарабура. – Чергові не змогли у визначний час впустити абітурієнтів до школи. Через це, в 11 годині, вони запустили всіх бажаючих без перевірки відповідних документів. Ці, та ще ряд порушень уповноважений Ігор Опольський запропонував не фіксувати у протоколі, назвавши їх несуттєвими. І, щоб в цьому нас переконати, він запросив до окремого кабінету.

Окрім безладу при запуску абітурієнтів на пункт тестування, спостерігач відмітив ще декілька порушень процедури. Так, одного з абітурієнтів без паспорту допустили до пункту тестування на підставі письмової заяви. В той же час, інших абітурієнтів без паспорта на пункт тестування не допускали. Також інструктори переплутали місце приклеювання штрих кодів і позначили ними не бланки відповідей, а зошити із завданнями.

– Ми повідомили про виявлені порушення та дії уповноваженого Ігоря Опольського до Львівського центру оцінювання якості освіти, – каже Анатолій Бондарчук. – Нам відповіли, що розберуться у ситуації. Крім цього, директор центру Лариса Середяк пояснила, що хлопець, якого допустили до тестування без паспорта, попередньо звертався в центр з інформацію про втрату документа.

В середньому, на кожному пункті тестування сьогодні були присутні 250 абітурієнтів. На більшості пунктів оцінювання серйозних порушень не виявлено. До найпоширеніших недоліків можна віднести відсутність вказівників напрямку руху та задуху майже у всіх приміщеннях. В деяких школах один черговий на поверсі не міг якісно слідкувати за абітурієнтами у зв’язку з особливостями планування. Крім цього у Рівному та в Кузнецовську чергові відмовлялися впустити спостерігачів на пункт оцінювання через незнання вимог регламенту.

Завтра відбудеться другий день тестування з української мови та літератури. ОПОРА наголошує, щоб абітурієнти були уважними і не забували паспорт, запрошення та сертифікат, без яких їх не допустять до ЗНО.

У разі виявлення порушення чи виникнення форс-мажорних обставин на пункті тестування звертатися за:

тел. 097 866 96 70, або (0362) 43 07 18.

Координатор кампанії громадського спостереження зовнішнього незалежного оцінювання в Рівненській області
Анатолій Бондарчук