В Рівненській області відбулося ЗНО з Історії України

Дата: 24.06.2015

7691 b19 червня 2015 р. Громадянська мережа ОПОРА спостерігала за перебігом зовнішнього незалежного оцінювання при здачі тесту з Історії України на Рівненщині. Спостерігачі слідкували за дотриманням абітурієнтами процедури проходження ЗНО та перевіряли якість роботи персоналу пунктів тестування. Серйозних порушень, які б впливали на результати тестувань учасників, спостерігачами зафіксовано не було.

Також було зафіксовано учасників з Донбасу які здавали тест російською мовою у Рівненській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №27 Рівненської міської ради (м.Рівне). Спостерігачі зафіксували аудиторію з сурдоперекладом де складав тест один абітурієнт у Рівненській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №23 Рівненської міської ради (м.Рівне).

Дотримання процедури ЗНО організаторами до початку та під час тестування.

Спостерігачі ОПОРИ відзначають добрий рівень організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Під час ЗНО тестові завдання залишалися засекреченими для вступників до початку роботи над ними у аудиторіях. Це дає підстави говорити про відсутність витоку інформації до моменту тестувань. Персонал дотримувався процедури та дбайливо перевіряв наявність документів (сертифіката, паспорта чи запрошення-перепустки) в абітурієнта для здачі ЗНО. Також було дотримання процедури розприділення інструкторів по аудиторіях. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що незавжди від виходу учасників тестування їх супроводжували чергові на сходових клітках ПТ. Було зафіксовано написання однієї апеляції, так у Дубровицькому навчально-виховному комплексі “Ліцей-школа” Дубровицької районної ради Рівненської області, один учасник написав апеляцію у зв’язку з тим, що під час входу в ПТ черговий вилучив у нього конспект з Історії України та на прохання абітурієнта повернути конспект у зв’язку з тим, що він має право користуватися ним до початку тестування, а під час тесту залишати у відповідному місці. Черговий відмовився віддати його обґрунтувавши що це шпаргалка.

Дотримання процедури ЗНО  абітурієнтами до початку та під час тестування.

Загалом слід відзначити що серед учасників ЗНО зменшилася кількість абітурієнтів які зявляються на ПТ без з одного з документів, також не було зафіксовано випадків вилучення учасників ЗНО через наявність технічних пристроїв під час тесту. Під час здачі тесту з Історії України був зафіксований один випадок у Дубенській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №6 Дубенської міської ради Рівненської області (м.Дубно) абітурієнт зявився без паспорта та хотів пройти на ПТ з студентським квитком, його не було допущено до складання тесту.

Явка на пункти тестуваня

За даними Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти з’явилося  на пункти тестування 4940 абітурієнтів, що становить 82,16%. Всього для участі в тестуванні зареєструвалося 6013 особи.

Додаткова сесія

Ті учасники, хто з поважних причин не взяли участі у ЗНО з Історії України 19 червня, зможуть це зробити під час додаткової сесії 6 липня. Для цього, протягом п’яти робочих днів, включаючи день проведення ЗНО, вони мають подати відповідні документи:

– Заява встановленого зразка.

– Копія сертифіката, завірена особистим підписом заявника.

– Оригінал або копія документа, що підтверджує поважну причину, яка перешкодила взяти участь в основній сесії ЗНО, завірена особистим підписом заявника.

Сабо Сергій, координатор спостереження за ЗНО в Рівненській області Громадянської мережі ОПОРА: +38 068 662 18 32.

Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI LegacyAlliance).

______________________
Громадянська мережа  ОПОРА