Як відбуваються вибори делегатів для участі у виборах ректора на різних факультетах РДГУ

Дата: 03.03.2015

LjzywN0J0csГромадянська мережі ОПОРА продовжує спостереження за виборами ректора РДГУ. Зокрема, за процесом обрання представників з числа студентів для участі у виборах ректора університету.

27 лютого 2015 року у РДГУ на Історико-соціологічному факультеті відбулися вибори делегатів, які у березні обиратимуть ректора університету. Безпосередньо у цей день відбулося лише голосування за кандидатів. Загальних зборів як таких не було.

За інформацією спостерігачів ОПОРИ загальні збори факультету відбулися напередодні 25 лютого. На цих зборах був затверджений список кандидатів в делегати, обрана лічильна комісія. Хоча, у п. 4.1.1. «Порядку обрання представників з числа студентів для участі у виборах ректора РДГУ» зазначено, що вибори представників проводяться шляхом прямих таємних виборів на загальних зборах факультету. Тобто, саме голосування є безпосередньо складовою загальних зборів і має відбуватися в один і той самий день.

Окрім того, декілька разів змінювалося рішення як рахувати голоси віддані за кандидатів. Спершу на старостаті студентам пояснили, що окремо студенти-історики голосуватимуть за студентів-істориків, а студенти-політологи за студентів-політологів. Загалом делегатами мали обрати 9 студентів-істориків та 3 політологів. У день голосування був виготовлений бюлетень з загальним списком кандидатів. У підсумку голосування 11 перших місць отримали історики і одне місце студент-політолог. Загалом від Історико-соціологічного факультету, відповідно до визначеної квоти, необхідно було обрати 12 осіб. Після того, як закінчився підрахунок голосів студентів запросили до аудиторії, де мали бути оголошені результати голосування. Проте, через те, що було обраного двох представників від політологів, то на голосування була поставлена пропозиція обирати делегатів по рейтингу відповідно до визначеної квоти між спеціальностями. У результаті делегатами стали 9 студентів-істориків та 3 політологи.

Також 27 лютого відбулися загальні збори на Психолого-природничому факультеті. Збори відбулися відповідно до вимог «Порядку обрання представників з числа студентів для участі у виборах ректора РДГУ». На загальних зборах було присутньо більше 50% від загальної кількості студентів факультету. Більше того, загальні збори не розпочиналися до того моменту, коли не зареєструвалася необхідна кількість студентів, тобто 50%+1 від загальної кількості. На зборах були висунуті кандидати в делегати, обрана лічильна комісія, виготовлені бюлетені, відбулося голосування.

У п’ятницю, 27 лютого також відбулися загальні збори на факультеті Документальних комунікацій та менеджменту РДГУ, де були обрані делегати з числа студентів для участі у виборах ректора. Перед голосування були проведені загальні збори студентів, де було затверджено головуючого, секретаря, а також лічильну комісію. На зборах було присутніх 304 студента, що складає більше 50% від загальної кількості студентів, які навчаються на факультеті. Всього на факультеті навчається 560 студентів.

Варто зазначити, що на факультеті була забезпечена можливість для всіх студентів стати кандидатом в делегати. Кожен бажаючий міг висунути власну кандидатуру або запропонувати іншу кандидатуру. Наприклад, на Історико-соціологічному та Педагогічному факультетом делегатом міг стати лише один представник від академічної групи, що обмежує права студентів бути обраними для участі у виборах керівника вишу. Відповідно до визначеної квоти з 17 претендентів було обрано 15 делегатів.

11040685 457564481065017 1745509760 n

(Студенкта ДКМу голосує за делегата)

11040794 457564544398344 561038899 n

(Скринька для голосування)