ЗНО з історії України на Рівненщині: підсумки спостереження ОПОРИ

Дата: 13.05.2016

history

У п’ятницю, 13 травня, відбулося зовнішнє незалежне оцінювання з історії України. Спостерігачі ОПОРИ відвідали 11 пунктів тестування й зафіксували окремі незначні порушення.

На тестування з історії України з’явилися 7794 абітурієнти з 8141 зареєстрованих, що склало 95,74% від загальної кількості зареєстрованих учасників ЗНО. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА працювали на 11 пунктах тестування в Рівному та Рівненській області.

Було зафіксовано один випадок, коли абітурієнти приходили на пункт тестування без одного з необхідних документів. Так, у ЗОШ №25 м. Рівного одна абітурієнтка з’явилася на пункт тестування без сертифікату. До ПТ її не допустили. Дівчина пояснила, що забула документ вдома, поїхала по нього, але повернутися до початку тестування не встигла.

Також був випадок, коли у ЗОШ №24 м. Рівного дівчина прийшла на пункт тестування з новим паспортом, а зареєстрована була за старим документом. Після погодження з Львівським регіональним центром оцінювання якості освіти (ЛРЦОЯО) вона була допущена до складання тесту.
На усіх пунктах тестування проводилася технологічна перерва із застосуванням металодетекторів. В результаті такої перевірки було знайдено один мобільний телефон, який не був залишений абітурієнтом у спеціально відведеному для цього місці.

Це трапилося у ЗОШ №8 м. Рівного. Під час технологічної перерви у абітурієнта виявили вимкнений мобільний телефон. Хлопець був змушений покинути пункт тестування.

Деякі незначні порушення були зафіксовані зі сторони персоналу пунктів тестування.

Зокрема, у Здолбунівській гімназії інструктор забула наклеїти наліпку на аудиторний пакет з виконаними завданнями. Після дзвінка до ЛРЦОЯО, було прийнято рішення, щоб вона написала пояснювальну записку за цим фактом.

У Рокитнівському НВК «Школа І ступеня – гімназії» було зафіксовано випадок, коли після здачі аудиторного пакету один з інструкторів взяв учнівські робочі зошити й вийшов з ними за межі пункту тестування, аби роздати їх абітурієнтам. Уповноважена за ПТ зробила інструктору зауваження й наголосила, що абітурієнти зможуть забрати зошити лише по завершенні тестування.

Схожий випадок трапився у ЗОШ№3 м. Корець в аудиторії №3 абітурієнтам почали віддавати зошити по завершенні складання ними тесту. Після зауваження спостерігача ОПОРИ порушення було усунуте.

Ще два випадки трапилися у ЗОШ №28 м. Рівного. Спочатку черговий не хотів впускати спостерігача ОПОРИ на пункт тестування (о 10.10), мотивуючи це тим, що «першим має зайти хлопець». Хоча спостерігач пред’являла посвідчення. Пізніше, відповідальний за пункт тестування заявив спостерігачу, що, на його думку, спостерігач повинен мати великий стаж роботи в сфері освіти і сказав, що «Ви можете зробити лише одне зауваження. Більше я вам не дозволяю».

Загалом тестування з історії України пройшло без значних порушень, які суттєво могли б вплинути на результати ЗНО. Апеляційних заяв від абітурієнтів не надходило.

Тестування з інших предметів відбудуться в червні:
– 3 червня – російська мова
– 6 червня – іспанська мова
– 7 червня – англійська мова
– 8 червня – німецька мова
– 9 червня – французька мова
– 10 червня – біологія
– 13 червня – фізика
– 15 червня – географія
– 17 червня – хімія.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА будуть присутні на ЗНО з фізики 13 червня на пунктах тестування в Рівному та Рівненській області.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Токарська, координатор кампанії громадського спостереження за ЗНО в Рівненській області
тел. +380978669670; +380631665859

_________________________